/Napelem inverter tudnivalók
napelem-inverter

Napelem inverter tudnivalók

Mi a napelem inverter? Miért olyan fontos egy napelemes rendszer esetében? Az egyik legköltségesebb alkotó része egy napelemes rendszernek az inverter. Tehát körültekintően kell kiválasztani, elhelyezni és beüzemelni.

Ebben a cikkben minden fontos információt megtudhat a napelem inverterről.

Mi a napelem inverter?

A napelem inverter alakítja át a napelem panelek által megtermelt egyenáramot, 230 V-os váltóárammá. Ezt már fel tudják használni az elektromos berendezések, pl. mosógép, számítógép.

Napelem inverter típusok

A működésüket megkülönböztetve két típusról beszélhetünk. A hálózatba tápláló és a sziget üzemű napelem inverter.

A Napelem inverterek összehasonlítása című cikkben még több szempontból mutatjuk be az invertereket.

Hálózatba tápláló napelem inverter

A hálózatba tápláló napelem inverterek a közműhálózatba csatlakoztatott készülékek, amik a felesleges energiát át tudják adni a hálózatnak. Ezt megvásárolja tőlünk a szolgáltató és majd az éves elszámolásnál jóvá írja. Ez az ár alacsonyabb, mint amennyiért mi vásároljuk, ezért nem érdemes nagyobb rendszert tervezni, mint amekkorára nagyjából szükség van.

A vásárolt és eladott elektromos áram mennyiségét az ad-vesz óra méri és ennek az adatait veszik alapul az ves elszámolás esetében.

A hálózatba tápláló invertereket lehet transzformátorrak és transzformátor nélkül is beüzemelni. A modern mono- és polikristályos rendszereknél már nem szükséges a transzformátor.

Sziget üzemű napelem inverter

A sziget üzemű invertert akkor kell választani, amikor nem lehetséges a hálózatba visszatáplálás. Ilyenkor az inverter a felesleges elektromos energiát az akkumulátorokba táplálja.

Napelem inverter működése

A hálózati csatlakozás két -féle lehet: egy fázisú vagy három fázisú. Ennek megfelelően a napelem inverterek is egy- vagy három fázisúként készülnek. Természetesen csak a megfelelő típusú fázisú invertert lehet használni.

Egy fázisra maximum 5 kVA-es inverter teljesítmény kapcsolható.

A leggyakoribb megoldás teljesítmény optimalizálókkal ellátni az invertereket, így a háttérben monitorozhatóak a modulok teljesítménye. Ha az egyik teljesítménye lecsökken, akkor kikerülhető, így nem rontja a többi teljesítményét.

A különböző méretű napelem rendszerekhez különböző méretű inverterek is vásárolhatóak. A Napelem méretezés című cikkben részletesen írok arról, hogy hogyan érdemes méretezni egy napelem rendszert.

Napelem inverter elhelyezése

Az elhelyezése fontos részlet, mert túl meleg, levegőtlen helyen túlmelegedhet és leállhat a készülék. Illetve az élettartama lerövidül. A padlás vagy a napsütötte házfal nem ideális a számára.

Előszobába, mosókonyhába, kamrába érdemes, ahol árnyékos, hüvös helyen van de jól hozzáférhető. Hozzáférhetőnek kell lennie, hiszen esetleges karbantartások vagy ellenőrzés alkalmával le kell olvasni a megfelelő adatokat.

Kültérre is helyezhető, amennyiben rendelkezik a megfelelő tanúsítvánnyal. A hőmérsékleti hatások miatt azonban nem feltétlenül ez a legjobb megoldás, hiszen az élettartamát ez is rövidítheti.

Fontos odafigyelni a közvetlen közelében lévő tárgyakra, falakra, hiszen a szellőző nyílások eltakarása is kárt okoz az inverterben. A minimális távolság a készüléktől felfelé 50-70 cm, jobbra és balra 40-50 cm, lefelé pedig 40-60 cm. Ezeken a távolságokon belül nem ajánlott elhelyezni más tárgyakat.

További tanácsok az elhelyezéshez

Ne helyezze vízszintes vagy 10%-nál jobban megdöntött pozícióba az invertert!

Ne használjon kampós csavart a felhelyezéshez!

Csak stabil, erős falra rögzítse, ami elbírja a súlyát hosszabb időn keresztül. pl. a fa vagy OSB lapok nem ideálisak erre a célra.

Érdemes minél közelebb helyezni a napelem panelekhez.

Napelem inverter garancia

A leggyakoribb garancia idő 5 évre szól, amit ki lehet bővíteni még 5, 10 vagy 20 évre plusz költség ellenében. Mivel az inverter az egyik legfontosabb és legérzékenyebb készülék a rendszerben, ezért a meghibásodás esélye is itt a legnagyobb.

Érdemes tehát kibővíteni még 5 évvel a garancia időt, de többel nem igazán, hiszen ha 10 évvel kibővítjük, akkor az már olyan költséggel jár, mintha vásárolnánk egy újat. De akkor inkább vásároljunk egy újat 10 vagy 15 év múlva, ami már fejlettebb lesz, mint a mostaniak.

Napelem inverter élettartam

A legelső inverterek a 80-as években lettek felszerelve és az a tapasztalat, hogy sok még mindig működik, de legalábbis jóval túlteljesítették a becsült élettartamot. A mai inverterek pedig még fejlettebbek és sokkal több tapasztalat alapján készültek, így ezeknél is könnyedén tervezhetünk 10-15 éves élettartammal.

Napelem inverter bekötése

A bekötést csak és kizárólag ehhez megfelelő szakképesítéssel és tapasztalattal rendelkező szakember végezze! Rendkívül veszélyes lehet és komoly károkat okozhat egy nem megfelelően üzembe helyezett napelemes rendszer!

Az áramszolgáltató engedélyes és hiteles tervdokumentáció is feltétlenül szükséges!

Minden inverternek legyen AC oldali kismegszakítója, különben nem biztonságos a használata.

A bekötéssel kapcsolatos tanácsok

Ellenőrizni kell az inverter megfelelő állapotát! Nem lehet sérülés a dobozon vagy a szerkezet külsején.

Minden esetben meg kell bizonyosodni arról, hogy feszültségmentesen végzi a beszerelést vagy karbantartást, tehát az AC és DC oldalon nem lehet feszültség.

Mielőtt csatlakoztatja az elektromos rendszerhez a napelem invertert, meg kell győződni arról, hogy az inverter DC kapcsolója és a kismegszakító AC kapcsolója nulla állapotban vannak.

Micro napelem inverter

A micro inverterek egyenként csatlakoznak a napelem modulokhoz, így mindegyikhez tartozik egy-egy. Ennek előnye az, hogy a micro inverterek már azonnal átalakítják a keletkező egyenáramot és a váltakozó áramot adják tovább. Így a gyengébben teljesítő modulok nem rontják le a többi teljesítményét. Hátránya az, hogy költségesebb a kiépítése és több a meghibásodás esélye is, hiszen minden napelem modulhoz meg kell vásárolni a micro invertert.

Legnépszerűbb gyártók

Számos gyártó foglalkozik napelem inverterekkel. Ezek közül a legnépszerűbbek:

  • Fronius
  • Growatt
  • Huawei
  • SMA
  • Solar Edge

Összegezve

A napelem inverterekkel kapcsolatban sok fontos tényezőt kell figyelembe venni a lehető legjobb és leghosszabb működéshez. A beüzemeléshez és karbantartáshoz minden esetben szakember segítségét kérje!

Tényezők, amik jelentősen befolyásolják a napelem megtérülést: