/Napelem inverterek összehasonlítása
napelem-inverterek-osszehasonlitasa

Napelem inverterek összehasonlítása

Minden egyes napelemes rendszer fontos eleme az inverter megléte. Ezek nélkül a rendszer gyakorlatilag használhatatlan, azonban sokan próbálkoznak azzal, hogy egy olcsóbb invertert választanak, ám ezzel csak saját magunkat károsítjuk meg hosszútávon. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a pontokat, melyek segítségével a napelem inverterek összehasonlítása mindenki számára egyszerűbbé válhat.

Napelem inverter szerepe

A hálózatra csatlakozó napelemes rendszerekben az inverter tölti be a legfontosabb szerepet, ugyanis ez a berendezés szabályozza az áramot és a feszültséget mind az egyenáramú, mind a váltóáramú körben, a beépített elektronika gyakorlatilag mindenre ügyel, ami a napelemekkel előállított villamos energia optimális hasznosításához szükséges. Azonban ahhoz, hogy mindez minden optimálisan történjen, ügyelni kell a megfelelő inverter kiválasztására.

A Napelem inverter tudnivalók című cikkben már írtunk általánosságban a napelem inverterekről.

Napelem inverter minősítés

Az inverter kiválasztásánál mindenekelőtt arra kell figyelni, hogy a választott típus megfeleljen a közcélú hálózati csatlakoztatáshoz előírt elosztói követelményeknek. Emiatt csakis olyan invertert lehet alkalmazni, amit az adott terület hálózati üzemeltető jóváhagyott.

Az engedélyezett inverterek listák letölthetők a szolgáltatók (ELMŰ-ÉMÁSZ, E.ON, NKM) honlapjáról. Szerencsére az inverterek listája ma már mindegyik szolgáltató esetében meglehetősen bőséges, több tucat gyártó több száz modellje közül választhatunk.

A Napelem inverter tudnivalók cikket is ajánljuk a témához kapcsolódóan.

Napelem inverter típusok

Az invertereket több szempont szerint is csoportosíthatjuk és elmondható, hogy mindegyik típusnak megvan a maga előnye.

Napelem inverterek transzformátor szerinti csoportosítás

Főbb csoportosítás szerint az inverterek készülnek:

  • transzformátoros (50 Hz-es, vagy nagyfrekvenciájú ún. HF transzformátorral)
  • transzformátor nélküli kivitelben.

A transzformátoros kialakítás úgynevezett galvanikus leválasztást valósít. Ez nagyobb biztonságot jelent abból a szempontból, hogy az egyenárami feszültség nem kerülhet ki a váltóárami oldalra. A transzformátoros inverterek földelhetőek mind a pozitív, mind a negatív oldalon, erre azonban csak vékonyréteg napelemek alkalmazásakor lehet szükség.

A manapság döntően alkalmazott poli-, vagy monokristályos napelemek pozitív és negatív pólusai nem igényelnek földelést, ezért ezeknél alkalmazhatók a transzformátor nélküli inverterek. Ezek előnye, hogy könnyebbek, olcsóbbak és magasabb hatásfokú átalakításra képesek, így a tendencia egyre inkább ezek alkalmazása felé tolódik el.

Napelem inverterek üzemmód szerinti csoportosítása

Üzemmód szerint az inverterek lehetnek:

  • hálózatra kapcsoltak
  • sziget (akkumulátoros) üzemre alkalmas
  • hibrid kialakításúak

A hibrid inverterek mindkét üzemre alkalmas inverterek és döntően az utóbbi időszakban kezdtek el inkább elterjedni.

Magyarországon manapság döntő többségében az akkumulátor nélküli, hálózatra csatlakozó napelemes rendszerek vannak többségében. Ezek esetében természetesen a „hálózatra kapcsolt” invertereket kell alkalmazni. Ez azt is jelenti, hogy ezek a rendszerek áramszünet esetén nem tudják biztosítani az adott épület villamosenergia ellátását, hiszen az inverterek áramszünet esetén technológiai és védelmi okokból azonnal lekapcsolnak a hálózatról.

Szerencsére Magyarországon az áramszünetek nem túl gyakoriak, ezért ezek áthidalása céljából nem éri meg az egyszerű, hálózatra csatlakozó rendszerek helyett a lényegesen drágább, sziget üzemre is alkalmas akkumulátoros rendszereket kivitelezését választani.

Napelem inverterek fázisszám szerinti csoportosítása

Az invertereket fázisszám szerint 2 fázisszám típusba csoportosíthatjuk:

  • egyfázisú
  • háromfázisú

Ha a tervezett napelemes rendszer helyszínén a hálózati csatlakozás egyfázisú, akkor ide természetesen csak egyfázisú inverter csatlakoztatható. Egy fázisra maximum 5 kVA-es inverter teljesítmény kapcsolható, akkor is, ha a bejövő teljesítmény ennél nagyobb.

Háromfázisú fogyasztói csatlakozás esetén napelemes rendszer invertere is jellemzően háromfázisú, de lehet alkalmazni fázisonként beépített egyfázisú invertereket is.

Összefoglalva

Az inverterek esetén tehát a legfontosabb, hogy csakis minősített eszközök közül válasszunk. Ezt követően szakember segítségével érdemes sorra venni, hogy milyen tulajdonságokkal is rendelkezik majd rendszerünk és ehhez igazíthatjuk a választást.