Napelem éves teljesítménye

Napelem vásárlás előtt sokakban felmerülhet, hogy leendő napelem rendszere mégis mennyi teljesítményt fog leadni. Ez azonban közel sem olyan egyértelmű téma, mint ahogy első látásra tűnhet. A teljesítményt ugyanis több tényező is befolyásolhatja, éppen ezért az alábbiakban a napelem éves teljesítményéről olvashatnak a téma iránt érdeklődők.

Teljesítmény napelemeknél

A napelemek teljesítménye Wattpeak-ben szokás megadni. A Wp a napelem szabványos mérési körülmények között mérhető csúcsteljesítményét jelenti.

A szabvány mérési paraméterek:

1000 W/négyzetméter sugárzás

légköri tisztasági tényező (AM 1,5)

25°-os modulhőmérséklet

Azonban a napelem nagyon ritkán termel csúcsteljesítményen, egy évben mindössze pár órát. Ezért nem ez a legfontosabb adat a megfelelő napelem kiválasztására.

Éves napelem teljesítmény

Egy napelem rendszer Ideális, 35 fokban döntött, déli tájolású, árnyékoltságtól mentes tetőn, és minőségi polikristályos vagy monokristályos rendszer esetén évente átlagosan 1 100 kWh áramot termel.

Egy átlagos családi házra szerelt 2-3 kW-os rendszer feltételezve a 100%-os hatékonyságot 2200-3300 kWh-t tud megtermelni évente. Ez tekinthető országos átlagnak, de kisebb eltérés országos szinten természetesen elképzelhető:

Nyugat- vagy Észak-Magyarországon inkább 1050-1100 kWh várható,

Dél-Alföldön pedig 1150-1200 kWh várható 1 kW-os rendszertől.

napelem-hasznalatban

Napelem teljesítményt befolyásoló tényezők

A napelemek teljesítménye azonban nem állandó, ahogy már említettük is, hiszen számos tényező befolyásolhatja, hogy ténylegesen mennyit termel egy napelem rendszer, ezek a tényezők pedig többek között a:

Napsütéses órák száma

Domborzati viszonyok

Napelemek dőlésszöge

Időjárási viszonyok

Napelem technológia

Megfelelően megtervezett napelem rendszer

Napelem teljesítményét csökkentő tényezők

Számunkra egyes nehezebben érzékelhető hatások szintén befolyásolhatják a napelemeink teljesítményét. Ilyen hatások többek között a:

árnyékoltság (felhőzet, hó)

légköri szennyeződés (pára, por)

melegedés

Napelem teljesítmény számítása

A napelem kiválasztása előtt mindenképp meg kell határoznunk azt, hogy egy évben mekkora energiafogyasztást kívánunk majd lefedni. Az áramszolgáltató kWh-ban számol el, ezért a legcélszerűbb ezzel kezdeni. Az éves fogyasztás könnyen kiszámolható, ha a legnagyobb összegű villanyszámlát felszorozzuk 12 hónapra.

Amennyiben ez megvan, akkor ehhez méretezhető egy napelem rendszer teljesítménye. A napelemes rendszer névleges teljesítménye optimális esetben megközelítőleg 80-85%-a legyen az éves energiafogyasztásunknak.

A napelem teljesítménye jelentősen befolyásolja azt, hogy a fűtés mennyire hatékony. A fűtés napelemmel megoldható, de pontos számítások szükségesek hozzá. A Fűtés napelemmel című cikkben erről részletesen írunk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*