/Napelem dőlésszög
napelem-dolesszog

Napelem dőlésszög

Amennyiben napelem rendszer telepítését tervezzük érdemes tisztában lenni néhány olyan hatásfokot is befolyásoló tényezővel, mint például a napelem dőlésszöge. Ebben a cikkben minden fontos információt leírunk a napelemes rendszer dőlésszögének megfelelő beállításáról, hogy a lehető legtöbbet termeljen.

De azt is megtudhatjuk a cikkből, hogy mi az a tényező, ami még ennél is fontosabb.

Miért olyan fontos a napelem panelek dőlése?

A panelek dőlésszöge azért fontos, mert a panelek akkor termelik a legtöbb energiát, ha a nap közvetlenül merőlegesen áll rájuk. Az északi féltekén télen például a nap alacsonyan áll a horizonthoz képest. Ebben az esetben a napelemek legjobb teljesítményének eléréséhez a 60°-os meredek szög a legjobb. Tavasszal a legjobb szög 45°, nyáron pedig, amikor a nap magasan áll az égen, a legjobb az alacsony, 20°-os dőlésszög!

Hogyan számítsuk ki a napelemes rendszer napelemszögét?

A napelemes rendszerének napelemszöge attól függően változik, hogy a világ melyik részén tartózkodik. A napelemek akkor adják a legnagyobb energiatermelést, ha közvetlenül a nap felé néznek. A nap az égbolton mozog, és a napszak és az évszak függvényében alacsonyan vagy magasan áll. Emiatt az ideális szög sosem rögzített. Ahhoz, hogy a nap folyamán a legtöbb napfény érje el a panelt, meg kell határozni, hogy a panelek milyen irányba nézzenek, és ki kell számítani az optimális dőlésszöget. Ez a következőktől függ:

  • A lakóhely
  • Az év melyik időszakában van szükség a legtöbb napenergiára.

Napelemek optimális téli dőlésszögének kiszámolása

a napelemek téli optimális dőlésszögét úgy számítják ki, hogy a szélességi fokot megszorozzák 0,9-cel, majd hozzáadják a 29°-ot. A fenti 34°-os szélességi fokú példában a dőlésszög (34 * 0,9) + 29 = 59,6° lesz. Ez a szög 10°-kal meredekebb, mint az általános módszer, de nagyon hatékony a déli napsütés lecsapolásában, amely a rövid téli napokon a legmelegebb. Nyárra a dőlésszöget úgy kell kiszámítani, hogy a földrajzi szélességet megszorozzuk 0,9-cel, és kivonjuk belőle a 23,5°-ot. A fenti példában ez a szög (34 * 0,9) – 23,5 = 7,1°. A tavaszi és őszi optimális dőlésszögekhez a szélességből 2,5°-ot kell levonni.

Általános módszer a napelem dőlésszögének beállításához

Íme 2 egyszerű ökölszabály a dőlésszög meghatározásához:

A napelemek dőlésszögét a földrajzi szélességgel egyenlőre állítsa be.

Szezonális beállítások: Nyáron vonjon le 15°-ot. Télen adjon hozzá 15°-ot.

Ha pedig minden hónapban be akarja állítani a napelemeket, akkor minden hónapban 5 fokkal állíthatja be őket – a legalacsonyabb érték júniusban, a legmagasabb pedig decemberben, az északi félteke nyári és téli napfordulóinak megfelelően (vagy fordítva, ha a déli féltekén él).

A tetőszerkezetből kell kihozni a legjobb dőlésszöget

Az jó lenne, ha mindenkinek olyan tetője lenne, amelynek hajlásszöge pontosan megegyezik a földrajzi szélességével, de minden ingatlan egyedi, és nincs univerzális napelem elhelyezési térkép. Sok tető lejtése 30 és 40 fok között lesz, ami azt jelenti, hogy a napelemek a tetővel egy vonalban helyezkedhetnek el, és elegendő villamos energiát termelhetnek a vonzó megtérüléshez.

Ha meredek tetőre próbál napelemeket telepíteni, előfordulhat, hogy a hagyományos állványrendszerekkel nem lehet a paneleket optimális dőlésszögben elhelyezni. Mivel a tető meredek szöge már így is magasabb lehet, mint a termeléshez optimális szög, a legjobb, amit tehet, hogy a paneleket laposan a tetőhöz fekteti. Az alacsony hajlásszögű tetők szintén akadályokba ütköznek a napelemek telepítése során, és speciális állványrendszerre lehet szükség, ha az optimális szögben szeretné megdönteni őket. Ha a paneleket az ilyen típusú tetőkkel egy szintben helyezi el, az kevesebb villamosenergia-termelést jelent, ami idővel kevesebb napenergia-megtakarítást eredményez.

Lapos tető esetén a napelem-szerelők általában olyan állványrendszerek használata mellett döntenek, amelyek optimális szögben szerelik fel a paneleket. Ez ugyan lehetővé teszi, hogy a panelek közvetlenebbül nézzenek a nap felé, de a rendszer méretét illetően korlátozva lehet. A lapos tetőn a panelek megdöntése ahhoz vezet, hogy a panelek egymást árnyékolják, hacsak nem helyezi el és osztja el a panelsorokat a tetőn. Ennek eredményeképpen nem tud annyi panelt telepíteni, mint amennyit egyébként tudna, ha a napelemek egy vonalban lennének a felülettel.

A napelemek tájolása vagy a dőlésszög fontosabb?

Bár a napelemek szöge fontos, az energiatermelés szempontjából a legfontosabb tényező az, hogy milyen irányba néznek a napelemek. A legjobb eredmény érdekében a napelemeket dél felé kell tájolni (feltéve, hogy az északi féltekén él), mivel az északi féltekén a nap mindig az égbolt déli felén áll.

Nem jó ötlet a paneleket az optimálistól eltérő irányba telepíteni, még akkor sem, ha ez a lehető legjobb dőlést jelenti.

A napelemek tájolásáról a Napelem tájolása című cikkben írtunk részletesen.

Miért fontos a panelek tájolása?

A panelek tájolása azért fontos, hogy a lehető legtöbb napfényt gyűjtsék be, és így a lehető legtöbb energiát termeljék. A déli fekvésű tetők kapják a legtöbb napfényt, és így a legtöbb napenergiát a nap folyamán.

A napelemmester.hu napelemes blog oldalon sok hasznos cikket olvashat még napelem témában.