/Megújuló energiaforrások előnyei

Megújuló energiaforrások előnyei

Mivel életünket jelentősen befolyásolják már a megújuló energiaforrások, ezért érdemes megismerni őket több szempontból is. A megújuló energiaforrások előnyeit összegyűjtöttük ebben a cikkben.

A megújuló energia előnyei

Először is jó, ha megvizsgáljuk a megújuló energiaforrások használatának előnyeit a fosszilis tüzelőanyagok elégetése helyett. Íme, a megújuló energiaforrások használatának számos fontos előnye:

1. A megújuló energiaforrások nem fogynak ki

Ahogy a nevéből is következik, a megújuló energiaforrás fenntartható, ami azt jelenti, hogy nem fog egyhamar elfogyni. A Nap például várhatóan még legalább 4,5-5,5 milliárd évig fog minden reggel sütni, tehát megújuló energiaforrásnak tekinthetjük. Ez lehet a legfontosabb különbség a megújuló és a fosszilis tüzelőanyagok között.

2. A megújuló energia megbízható

A fosszilis tüzelőanyagok ellenére, amelyek mindig viták és háborúk tárgyát képezik az országok között, a megújuló energiaforrások felett könnyen és békésen megszerezhetjük az ellenőrzést.

Más szóval a kereskedelmi törvények, a politikai instabilitás, a területi követelések és a piacok zavara nem befolyásolhatja a megújuló energiaforrások használatát.

Bár a megújuló energiaforrások nem egyenletesen oszlanak el, egy intelligens és széles körű energiahálózattal lehetséges, hogy megbízható energiaellátó eszközként használjuk őket.

3. A megújuló energia környezetbarát

A megújuló energiaforrások az energiatermelés természetes módjai, ezért tisztának tekinthetők. Bár a megújuló energiát hasznosító technológiák okozhatnak némi kibocsátást, összességében használatuk során minimális szén-dioxid és üvegházhatású gáz kerül a környezetbe.

Ha összehasonlítjuk őket a fosszilis tüzelőanyagokkal, a különbség jelentős. Ezért az olyan katasztrofális környezeti problémák, mint a globális felmelegedés, az éghajlatváltozás és az alacsony levegőminőség elkerülhetők, ha a megújuló energiát választjuk.

4. A megújuló energia javíthatja a lakosság egészségét

Az üvegházhatást okozó és más szennyező anyagok kibocsátásának csökkentésével egészségesebb lesz a levegőnk és a talajunk. Ez mindenképpen javítani fogja a közegészségügyet, és ezt követően az emberek boldogabb életet élnek majd. Ráadásul az egészségesebb lakosság jelentős csökkenést fog okozni az egészségügyi költségvetésben, amelyet az embereknek és a kormányoknak minden évben félre kell tenniük.

A tudósok megpróbálták fejleszteni a fosszilis tüzelőanyag-technológiákat, hogy kevésbé szennyezővé tegyék őket anélkül, hogy csökkentenék a hatékonyságot. A megújuló energiát hasznosító technológiák azonban még mindig sokkal egészségesebbek, mint a hagyományos technológiák.

5. A megújuló technológiák sok munkahelyet teremtenek

A megújuló technológiák használatának környezeti hatásai mellett a gazdaságra is jótékony hatással lehetnek. Ez különösen fontos egyes hátrányos helyzetű régiókban. Valójában ez egy új és stabil munkaerőpiac, amely a közelmúltban alakult ki, és amely a szegény területeken élő embereket megerősítheti.

Összehangolt erőfeszítéssel és körültekintő beruházással a megújuló munkahelyek világszerte csökkenthetik a szegénységet. Emellett megakadályozhatja, hogy az emberek vidékről a városokba vándoroljanak. A kormányok méltányos részesedést kínálhatnak nekik a gazdaságaikban termelt megújuló villamos energiáért.

6. A megújuló technológiák kevesebb karbantartási költséget igényelnek

Ha megnézzük a megújuló energiát hasznosító technológiákat, és összehasonlítjuk őket a fosszilis tüzelőanyagok erőműveivel, kevesebb mozgó vagy égő alkatrészt látunk. Bár a szélerőművekben vagy a vízerőművekben láthatunk turbinákat, a napenergia-rendszereknek nincs szükségük forgó alkatrészekre. Ez tartósabbá teszi a megújuló energiát hasznosító technológiákat, ezért kevesebb pénzt kell költenie karbantartásra és javításra. Összességében a megújuló energiával működő erőművek üzemeltetési költségei jelentősen alacsonyabbak, mint amit a hagyományos erőműveknél látunk.

7. A megújuló energia csökkentheti az energiaárak turbulenciáját

Ha általában követi a híreket, bizonyára hallott már az olajárak napi szintű emelkedéséről és süllyedéséről. A megújuló energiaforrások nagy segítséget jelenthetnek ebben a tekintetben, csökkenthetik ezeket a turbulenciákat, és stabilabbá tehetik a globális energiapiacot. A megújuló energia használata ugyanis csak kezdeti befektetést igényel, és nincs szükség semmilyen üzemanyagra.

Ezzel szemben a hagyományos technológiák használata jelentős költségvetést igényel a fosszilis tüzelőanyagok árai miatt, amelyek állandó inflációnak vannak kitéve. Amikor az országok csökkentik a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségüket, az árak ezen a piacon simábban fognak változni.

8. A megújuló energia növelheti az országok gazdasági függetlenségét

A megújuló energiát hasznosító technológiák elosztott hálózatával a fosszilis tüzelőanyag-forrásokkal nem rendelkező országok csökkenthetik energiafüggőségüket. A helyi lakosság ugyanis megújuló technológiákkal termelhet villamos energiát, és segíthet a kormányoknak csökkenteni az olajimportot. Ez csökkenti az energiaválság kockázatát, és jótékony hatással van az országok fenntartható fejlődésére.

9. A maradék felhasználható a megújuló technológiákban

A hulladéklerakók a világ legnagyobb válságai közé tartoznak. Jó tudni, hogy a megújuló energiát hasznosító technológiák bizonyos fajtái felhasználhatják a maradékokat, és csökkenthetik a hulladéklerakókban felhalmozódó hulladékok és hulladékanyagok mennyiségét.

A biomasszából előállított energia, például a biomassza kazánok, rendelkeznek ezzel a jótékony aspektussal, amely a használt szerves termékeket tüzelőanyagként tudja felhasználni. Ez egy ígéretes módszer, amellyel két legyet üthetünk egy csapásra.

Először is, csökkentjük a hulladéklerakók méretét, másodszor pedig energiát termelünk anélkül, hogy fosszilis tüzelőanyagokért kellene fizetnünk.

Zárszó

A felsorolt előnyök jelentősek, ezért kell foglalkozni ezen technológiákkal. Közben persze meg kell ismerni a hátrányokat is, amiről részletesen A megújuló energiaforrások hátrányai című cikkben írtunk.