/A megújuló energiaforrások hátrányai

A megújuló energiaforrások hátrányai

Foglalkoztunk már a megújuló energiaforrások előnyeivel és a különböző típusairól is írtunk. Most itt az ideje, hogy megvizsgáljuk a megújuló energiaforrások hátrányait is, amelyek megnehezítik a felhasználásukat.

5 hátránya a megújuló energiaforrásoknak

1. A megújuló energia nem áll rendelkezésre éjjel-nappal

A megújuló energiaforrások természeti erők, amelyek többnyire erősen függnek az időjárási viszonyoktól. Ezért rossz időjárási viszonyok esetén a megújuló energiát hasznosító technológiák, például a napelemek kevésbé lesznek hasznosak.

Ha például esik az eső, a napelemes panelek nem tudnak áramot termelni, és ennek következtében vissza kell térnie a hagyományos energiaforrásokhoz. Ezt a bizonytalanságot tekinthetjük a megújuló technológiákra való támaszkodás legfontosabb hátrányának.

2. A megújuló technológiák hatékonysága alacsony

Minden energiatípusnak sajátos technológiára van szüksége ahhoz, hogy elektromossággá alakíthassuk. Az energiaátalakító eszközök hatékonysága nagy jelentőséggel bír, amikor az energiaforrások rangsorolásáról van szó. Sajnos a megújuló technológiák hatékonysága nem olyan magas a hagyományos energiaátalakító eszközökhöz képest.

Például a piacon kapható napelemek hatékonysága 15% és 22% között van. Másrészt a hagyományos, szenet vagy földgázt használó technológiák akár 40%-os, illetve 60%-os hatásfokot is elérhetnek.

3. A megújuló energia kezdeti költségei magasak

Figyelembe véve a megújuló technológiákból nyerhető energiamennyiséget, a kezdeti költségük magas és néha megfizethetetlen. Valójában a megújuló energiát hasznosító eszközök, például a PV-panelek gyártási és telepítési folyamatai viszonylag drágák. Ezért a kormányok jelentős költségvetést különítenek el, például napelemes támogatásokat, hogy segítsék e technológiák elterjedését.

4. A megújuló energiát hasznosító helyek sok helyet igényelnek

A természet energiáinak hasznosításához sok helyre van szükség. Ez sok problémát okoz a megújuló energiaforrások telephelyei számára. A hagyományos erőművekhez képest több földterületet kell felhasználnunk a megújuló energiafarmok létrehozásához.

5. A megújuló energiát hasznosító eszközöknek újrahasznosításra van szükségük

A megújuló energiaforrásokból származó villamos energia előállítása sokkal alacsonyabb szintű szennyezést eredményez. De a megújuló eszközökkel kapcsolatban vannak bizonyos aggályok, mivel a gyártásuk és az ártalmatlanítási folyamatuk is szennyezést okozhat.

A napelemek például egy idő után nem fognak jól működni, ezért ki kell dobni őket. Ezek az eszközök azonban mérgezőek lehetnek, ezért ki kell találnunk egy újrahasznosítási folyamatot számukra.

Zárszó

Ezeket a hátrányokat is ismerni kell ahhoz, hogy teljes mértékben tisztában legyünk a megújuló energiaforrásokkal. Remélhetőleg idővel sikerül ezen hátrányokat kiküszöbölni.