/Egy vállalkozói sofőr állás lehetőségei a zöldenergia hasznosításával
megujulo-energiaforrasok

Egy vállalkozói sofőr állás lehetőségei a zöldenergia hasznosításával

Elsőre talán nehéz kapcsolatot találni a volán mögött töltött karrier és a megújuló energiaforrások között, azonban bőven akad átfedés a működési lehetőségek területén. Az elektromos megoldások ugyanis ezt a szektort sem kerülik el, melyek vállalkozóként is jól hasznosíthatók.

A sofőr munkák népszerűségéről

Az álláspiacon mindig találunk olyan lehetőségeket, melyek hosszabb-rövidebb ideig kiemelt figyelemmel számolhatnak. Ennek számtalan oka lehet, hiszen ahány munkakör, annyi releváns szempont és sokszor nehéz is pontosan felfejteni azt, hogy mitől alakultak így az aktuális trendek. De erre talán nincs is szükség, hiszen éppen elég maga a tény, hogy egy-egy pozícióért komolyabb versenyre számíthatunk, főleg ha a belépési feltételek sem túl bonyolultak.

A legtöbb sofőr állás esetében pedig ez valóban igaz, ahogy a népszerűségi versenyen is mindenképpen az élmezőnyben végeznének ezek a pozíciók. Ez a jelenség a pár évvel ezelőtti járványhelyzetre vezethető vissza, amikor sok munkáját vesztett álláskereső találta meg az egyszerű munkába állási lehetőséget ezeknél az állásoknál. Ugyanakkor úgy tűnik, a kényszermegoldás kedvező tendenciát eredményezett és sokaknak olyannyira bevált ez a karrier, hogy maradtak a volán mögött.

De hogyan kapcsolódik ide a zöldenergia, illetve a megújuló energiaforrások? A választ természetesen az elektromos autókban, illetve a teher- és személyszállítás korszerű, zöld megoldásaiban érdemes keresni. Ez a technológia ugyanis egyre elterjedtebb, így a sofőr állás palettán is sok olyan opciót találunk majd, mely elektromos járművekhez kötődik. Az olyan megoldásokkal pedig, mint például a napelem rendszerek telepítése, egy szállító vállalkozás költségei is csökkenthetők.

Zöldebb utakon

A nemzetközi szabályozásoknak és az energiaforrások optimálisabb használatára vonatkozó intézkedéseknek köszönhetően a jövő minden bizonnyal a megújuló energiaforrásoké lesz, illetve az ebből előállított energiáé. Tekintve, hogy a belső égésű motorok nem megújuló energiaforrásokat használnak, a szállítmányozás és a hétköznapi autózás lehetőségei is átalakulnak majd. A jövő tehát eleinte a hibrid majd a kizárólag elektromos autóké lesz, ezáltal pedig egy sofőr állás is más képet mutat majd.

Bár az elektromos átállás sok céget nagyobb beruházásokra kényszerít, hosszútávon az új technológiáknak köszönhetően ennek megtérülése gyakorlatilag garantált. Az elektromos autók futásának biztosítása ugyanis a már említett napelemes rendszerek alkalmazásával is lehetséges, hiszen az általuk termelt áram visszatáplálása az autókba lényegében képes lehet egy zéró költséggel járó rendszer kialakítására.

A piacon is egyre több példát látunk arra, hogy nagyobb teherszállítmányozó cégek is elektromos kamionokra váltanak, sok futárcég az autóin hirdeti a komplett elektromos átállásra vonatkozó terveit, így tehát a változás egyértelműen elindult. Egy sofőr állás persze ettől nem lesz sokkal másabb, mint eddig, de a körülmények mindenképpen megváltoznak majd. Ha pedig valaki vállalkozást üzemeltet, mindenképpen érezheti majd a különbséget.

Egy globális átalakulás küszöbén

Egy sofőr állás egyik nagy előnye, hogy országos szinten és a határon túl is meglehetősen egyenletes lefedettséggel bír. Így tehát egy állás Nyíregyháza valamelyik fuvarozócégénél nagyon hasonló lehetőséget kínál mint egy bárhol máshol elérhető sofőr állás. Ez a jelenség természetesen az új technológiák bevezetésével sem változik, ám azzal talán érdemes lehet számolni, hogy a kisebb vállalatok nem feltétlenül lesznek képesek azonnal nagy volumenű átalakulásra, hiszen ehhez forrásra is szükség van.

Az pedig egy másik kérdés, hogy egy sofőr állás valamilyen formában átalakul-e azáltal, hogy a zöldenergia ezen a téren globális terjeszkedésbe kezd. A vezetési élmény mindenképpen átalakul majd, hiszen jóval csöndesebb, szinte hangtalanul közlekedő járművek róják majd az utakat, illetve az autók viselkedése is változik majd a belsőégésű motorral rendelkezőkhöz képest. Ez a változás ugyanakkor inkább pozitív irányba billenti majd az élményt, hiszen jóval modernebb köntöst kap minden sofőr állás.

Vállalkozói szempontból vizsgálva a kellemetlen része a dolognak a járműpark cseréje és a fejlesztésekhez kapcsolódó egyéb befektetések kiadásai. Az elektromos autók használata és a megújuló energiaforrások hasznosítása ugyanakkor a pénzünkért egy olyan jól működő rendszert lehet képes létrehozni, mely egyrészt sokkal kevésbé ártalmas a környezetre, másrészt pár éven belül maradéktalanul képes megtéríteni a rááldozott összeget.