/Mi a napelem?

Mi a napelem?

Sokszor hallotta már, de sehol nem volt érthetően és röviden leírva, hogy mi a napelem? Ebben a cikkben elmagyarázzuk.

Mi a napelem? Napelem jelentése

A napelem vagy napelemmodul a fotovoltaikus rendszer egyik összetevője. Ezek a napelemek panelbe rendezett fotovoltaikus cellák sorozatából állnak. A napelemek, amelyeket néha fotovoltaikusnak is neveznek, a napfény formájában gyűjtik be a Napból érkező energiát, és alakítják át azt elektromos árammá, amely otthonok vagy vállalkozások energiaellátására használható. Ezek a panelek használhatók egy épület villamosenergia-ellátásának kiegészítésére vagy távoli helyeken történő áramellátásra.

A lakossági és kereskedelmi felhasználás mellett létezik a napelemek nagyipari vagy közüzemi felhasználása is. Ebben az esetben napelemek ezreit vagy akár millióit rendezik hatalmas napelemtáblákba, vagy napelemfarmokba, amelyek nagy városi lakosságot látnak el villamos energiával.

Napelem szó jelentése angolul

A napelem szó angolul azt jelenti, hogy “solar panel”. A napelemes rendszer szó pedig angolul “solar panel system”.

Miből készülnek a napelemek?

Minden napelem fő alkotóeleme a napelem. Konkrétan több napelemet használnak egyetlen napelem építéséhez. Ezek a cellák a készülék azon részei, amelyek a napfényt elektromos árammá alakítják. A legtöbb napelem kristályos szilícium típusú napelemekből készül. Ezek a cellák szilícium, foszfor és bór rétegeiből állnak. Ezeket a cellákat, miután elkészítették, rácsmintázatba fektetik. A felhasznált cellák száma nagyban függ a létrehozandó panel méretétől, mivel számos különböző méretezési lehetőség létezik.

Miután a cellákat elhelyezték, magát a panelt lezárják, hogy megvédjék a benne lévő cellákat, és tükröződésmentes üveggel borítják. Ez az üveg megvédi a napelemeket a károsodástól, és nem tükröződik, hogy a napfény továbbra is elérje a cellákat.

Miután lezárták, a panelt egy merev fémkeretbe helyezik. Ezt a keretet úgy tervezték, hogy megakadályozza a deformációt, és tartalmaz egy vízelvezető nyílást, hogy megakadályozza a víz felgyülemlését a panelen, mivel a víz felgyülemlése csökkentheti a panel hatékonyságát. Ezenkívül a panel hátoldalát is lezárják a sérülések elkerülése érdekében.

Hogyan működnek a napelemek

A napelemek úgy működnek, hogy egy sor napelemet szerelnek fel, hogy azok egyedi tulajdonságait villamos energia előállítására lehessen használni. Az egyes cellák fotonokat nyelnek el a Napból, ami a fotovoltaikus hatásként ismert jelenség révén elektromos áram keletkezését eredményezi a cellában.

A napelem által termelt egyenáramot egy inverter segítségével alakítják át váltakozó árammá. E két technológiát kombinálva jön létre a fotovoltaikus rendszer. A napelem telepítésekor a megfelelő tájolást úgy kell megválasztani, hogy a napelem az adott alkalmazásnak leginkább megfelelő irányba nézzen. Ez leggyakrabban a maximális éves energia előállítása érdekében történik, de ez nem mindig van így.