/Mennyi a napelem súlya?
mennyi-a-napelem-sulya

Mennyi a napelem súlya?

A napelemes rendszerek telepítése során jó pár kérdés felmerülhet a leendő tulajdonosokban. Ezek közül az egyik nem is olyan elhanyagolható kérdéskör a napelem súlyára vonatkozik. Ugyanis sokan amiatt nem vágnak bele napelemes rendszer kiépítésébe, mert félnek, hogy ingatlanuk tetőszerkezetére túl nagy teher hárulna. Az alábbiakban ezzel a témával foglalkozunk részletesebben.

Napelemes rendszer súlya

A tetőszerkezet kora és állapota döntő faktor lehet a napelemes rendszerek telepítése során. Egy átlagos, 4 fős család áramszükségletét több, mint 10 napelem panel tudja biztosítani. Típustól függetlenül átlagosan 10-16 db panelre van szükség.

1 db napelem panel súlya 17-20 kg között mozog. Ez az érték csak a táblákat tekintve minimum 170-320 kg-os plusz terhelést jelent a tetőszerkezet számára. Erre jön még rá a tartószerkezet, illetve a többi alkatrész súlya is.

Szerencsére a tetőket alapesetben úgy méretezik, hogy vastag hótakaró alatt se omoljanak be. Egy vastag hótakaróhoz képest a napelemek súlya elhanyagolható.

A telepíthetőség terén lényeges kérdésnek mondható még, hogy elegendő felület van-e a tetőn a napelemeknek. A 10-16 táblából álló átlagos napelemes rendszer telepítésére 17-28 négyzetméter tetőfelületre van szükség. Jó esetben egy átlagos tető ezt a felületet képes biztosítani.

Napelem tetőre telepítése

A napelemes rendszer telepítésére az egyik legkézenfekvőbb megoldás szinte minden esetben a lakóházak tetőszerkezete. Azonban mielőtt belevágnánk a munkálatokba, érdemes felmérni, hogy milyen állapotban van a tetőszerkezet statikailag, és a fedés állapota sem elhanyagolható.

Csak az igazán jó állapotban lévő tetőre érdemes telepíteni, hiszen a napelemes rendszerrel évtizedekre tervezünk. 20 év múlva is el kell bírnia a súlyát.

Az alábbi anyagokból készült tetőkre javasolt a napelemes rendszer telepítését:

  • égetett cserépre
  • betoncserépre
  • zsindelyre
  • fémlemezre
  • lapostetőre

Napelem súlya lapostető esetén

Lapostetős telepítés esetén a megszokottól egészen eltérő tartószerkezetre van szükség. Ugyanis lapostetőre telepítés esetén a tartószerkezetnek kell biztosítania a megfelelő dőlésszöget, valamint a szélterhelés kivédését. Emiatt lapostetőn a hagyományoshoz képest további plusz terhelésre kell számítanunk. Lapostető vízszigeteléséhez léteznek olyan rendszerek, melyek kifejezetten erre az extra terhelésre fejlesztettek ki.

Napelem telepítése palatetőre

Palatetőre semmiképp sem javasolt a napelemes rendszer telepítése. Ennek oka, hogy a pala nagyon könnyen törik, és ezt követően a törött elemet kicserélni sem egyszerű. Egyes kivitelezők ugyan vállalják a napelemes rendszer palatetőre történő telepítését, ám csak speciális esetekben.

Napelem alternatív telepítési helye

Természetesen vannak olyan esetek, amikor sem a háztető, sem a garázs- vagy más melléképület, sem a terasz teteje nem megfelelő a napelemes rendszernek. Ekkor más alternatívák közül is választhatunk.

Földre telepítés

Amennyiben van elég hely a kertben, földre is telepíthető napelemes rendszer. Ilyen esetben speciális, a talajhoz rögzített tartószerkezet kiépítése szükséges, hogy biztosíthassuk a megfelelő dőlésszöget.

A talajra való telepítésről részletesen írtunk a Napelem tartószerkezet talajra című cikkben.

A Napelem tartószerkezet talajra című cikkben részletesen írtunk a témáról.

Tetőbe integrált napelemes rendszer

Ennek a különleges technológiának köszönhetően a napelem panelek nem a tetőre, hanem a tetőbe kerülnek beépítésre. Azonban ennek a módszernek egy komolyabb hátrányát mindenképp érdemes megemlítenünk. Ugyanis nincs megoldva a nyári időszakban a panelek szellőzése, ami eléggé rontja a napelemes rendszerek teljesítményét.

Napelemes cserép

A napelemes cserép előnye, hogy darabjai egyenként cserélhetőek. Hátránya azonban. hogy jelenleg még némileg magasabb a bekerülési költsége a hagyományosnak számító modulos rendszernél. Emellett a cserép hajlított formája miatt a hatékonysága nem annyira megbízható, mint a megszokott paneleknél.

Összegezve

Szerencsére a napelemes rendszerek technológiai fejlődése lehetővé teszi, hogy már majdnem minden esetben megoldható a rendszer telepítése. Így nem kell amiatt sem aggódnunk, hogy leendő napelem rendszerünknek tudunk-e helyet biztosítani, annak súly és helyigénye miatt.