/3 kW-os napelemes rendszer ára, mérete

3 kW-os napelemes rendszer ára, mérete

Ha kifejezetten a 3 kW-os napelemes rendszer vásárlásán, telepítésén gondolkozik, akkor segítünk az alábbi cikkben számos információval. Ennek mérlegelése, kiszámolása természetesen minden helyzetben egyedi jelleggel történik és számos tényezőt kell figyelembe venni.

Mi befolyásolja egy 3 kW-os napelemes rendszer árát?

Számos tényező befolyásolja az önnek kínált árat. Hogy ízelítőt adjunk néhány főbb dologról, amire érdemes odafigyelni:

 • A rendszerben használt termékek minősége – óvakodjon a túl olcsónak tűnő árajánlatoktól.
 • A kétszintes házakhoz további berendezésekre van szükség, hogy a szerelők és a napelemek feljussanak a tetőre.
 • A cserép- vagy betontetők drágábbak, mivel más rögzítési rendszerekre van szükség.
 • Az adott cég árszabása.
 • Az alkatrészek beszerzési ára, előállításának költsége.
 • A felhasznált nyersanyagok világpiaci ára.

Egy tipikus 3 kW-os napelemes rendszer teljesítménye

Mennyi napenergiát termel egy 3 kW-os napelemes rendszer? Ez számos tényezőtől függ, például…

 • panelek elhelyezkedésétől
 • panelek tájolásától és dőlésszögétől
 • az árnyékolás jelenlététől
 • a rendszer összetevőinek általános hatékonyságától

A napelemes rendszer teljesítményét célszerű egyetlen számadatban összefoglalni – nevezetesen napi kilowattórában (kWh/nap). A valóságban jelentős különbség lesz abban, hogy a téli hónapokban és a nyári hónapokban mennyit kap egy napelem napfényt.

Mennyi villamos energiát termel egy 3 kW-os napelemes rendszer?

Egy 3 kW-os napelemes rendszer naponta körülbelül 12 egységnyi villamos energiát (úgynevezett kilowattórát vagy kWh-t) termel.

Mennyi pénzt keres egy 3 kW-os napelemes rendszer?

A 3 kW-os rendszerrel megtakarított összeg 2 fő tényezőtől függ:

1) Mikor használja a villamos energiát otthonában.

2) Mennyi áramot használ.

Valójában az (1) általában nagyobb tényező, mint a (2). Hogy miért? Mert az időzítés határozza meg, hogy az értékes napenergiából mennyi megy ki a hálózatba, ahelyett, hogy az otthonába kerülne.

Egy 3 kW-os rendszer képes ellátni egy otthont?

A válasz ismét csak a helytől és a háztartás energiafogyasztásától függ. Technikailag egy 3 kW-os rendszer egy egész házat képes ellátni, de ez nem valószínű, mivel azokon a területeken, ahol a napelemek a leghatékonyabbak, általában magas az energiafogyasztás is.

Mennyi napenergiára van szükségem az otthonom energiaellátásához?

Ahhoz, hogy pontosan megtudja, hogy egy 3 kW-os napelemes rendszer képes-e kielégíteni háztartása energiaigényét, ki kell számolnia, hogy mennyi napenergiára van szüksége otthona energiaellátásához.

Ennek legjobb módja, ha kapcsolatba lép egy napelem-szerelővel, hogy felmérje az otthonát, de a villanyszámlák, az energiaszükségletek és a rendelkezésre álló tetőfelület alapján is megbecsülheti. Íme az általános lépések:

 • Számítsa ki, mennyi energiát használ otthonában
 • Mérje fel a tetőfelületet és az otthonát érő napfény mennyiségét.
 • Számolja ki a napelemek konkrét hozamát az Ön területén a rendszer méretének megbecsléséhez
 • Ellenőrizze a megvásárolni kívánt panelek teljesítményét.
 • Ossza el a rendszer teljesítményét a panelek teljesítményével.

A monokristályos vagy “mono” napelemek a leghatékonyabbak és a legnagyobb teljesítményűek, őket követi a polikristályos, majd a vékonyrétegű. A piacon kapható legjobb napelemek teljesítménye egyenként körülbelül 350 W és 400 W között van, de a kevésbé hatékony panelek teljesítménye akár 250 W is lehet.

Ha egy 3 kW-os (3000 W-os) rendszert szeretne vásárolni, és 350 W teljesítményű napelemeket vásárol, akkor körülbelül 9 panelre lesz szüksége. A képlet így fog kinézni: 3 000 W / 350 W = 8,6 panel.

Bár a napelemek ára alacsonyabb, ha alacsonyabb hatásfokú modellt választ a drágább, nagy hatásfokú helyett, ne feledje, hogy a napelemes rendszerért fizetett teljes összeg ugyanannyi vagy magasabb lehet, mivel több panelt kell vásárolnia. Ha tetőtéri napelemes rendszert szeretne telepíteni, tartsa szem előtt a rendelkezésre álló tetőfelületet is. Az átlagos napelemek mérete 65 x 39 hüvelyk, ami nagyjából 17,5 négyzetmétert jelent.

Hány panel és mennyi tetőfelület kell 3 kW napelemhez?


Mivel a lakossági napelemek általában 330 és 400 W között vannak manapság, egy 3 kW-os (3000 W) napelemes rendszerhez körülbelül 7-10 napelemre van szükség.

Egy tipikus napelem körülbelül 1 m x 1,7 m méretű, ezért egy 3 kW-os rendszer körülbelül 12-17 m2 tetőfelületet igényel, a panelek teljesítményétől függően.

A legtöbb lakóház tetőterében elegendő hely van egy 3 kW-os napelemes rendszer számára, tehát felhelyezhetőek.

Egy 3 kW-os napelemes rendszer ára

Minden esetben pontos számolás szükséges, mert figyelembe kell venni számos tényezőt. Az adott háztartás energiaigénye határozza meg, hogy mekkora rendszerre van szükség és ez alapján számolható ki, hogy mennyibe kerül. Ezért erre a kérdésre nem lehet pontos választ adni kevés információból.

Ajánlatnak nem minősül, de általánosságban elmondható, hogy egy 3 kw-os napelemes rendszer ára 1.300.000 Ft és 1.900.000 Ft között mozog.

Találja meg a megfelelő telepítőt a 3 kW-os rendszerhez

A legtöbb napelemes cég bármilyen méretű rendszer telepítésére képes, de a legjobb napelemes telepítőt szeretné kiválasztani az Ön területén a munkához. Íme néhány tényező, amelyre érdemes odafigyelni a napelemes cég kiválasztásakor:

Elérhetőség:

Olyan céget válasszon, aki elérhető. Napokon belül válaszol a kérdésekre, intézik a szükséges dolgokat és halad a projekt. Akik túl sokáig elérhetetlenek, azokkal nem érdemes a drága időt húzni.

Napenergia költségek és finanszírozás:

Mérlegelni kell az éppen elérhető lassabb, lakossági napelem pályázati lehetőséget vagy a kézpénzes, gyorsabb verzió előnyeit és hátrányait.

Konzultációk: Sok napelemes cég ingyenes otthoni konzultációt vagy értékelést, vagy legalábbis valamilyen ingyenes becslést kínál az Ön otthonának sajátosságai alapján. Javasoljuk, hogy legalább három cégtől kérjen napelemes árajánlatot az árak összehasonlításához. És mindenképpen érdeklődjön a cég által kínált kedvezményekről.

Garancia: A napelemek komoly kiadást jelentenek, ezért biztos akar lenni abban, hogy a beruházás védve van. Ügyeljen arra, hogy olyan napelemeket válasszon, amelyek legalább 10 év garanciával rendelkeznek, mivel ez az iparági szabvány. De elég gyakori a 20-25 éves garancia is, kivéve a napelem invertert.

A 3 kW-os napelemes rendszer előnyei

 • A 3 kW-os rendszer bizonyos idő alatt több bevételt termel, mint a kisebb, 2 kW-os és 1 kW-os rendszerek, bár ez az időszak hosszabb lesz.
 • A több energia előállítása azt jelenti, hogy az energiaszámlák belátható időn belül csökkennek, így a beruházás rövidebb idő alatt is megtérül.