/Napkollektor és napelem közötti különbség
napkollektor-napelem-kulonbseg

Napkollektor és napelem közötti különbség

A napkollektor és a napelem fogalmak ma már mindenkinek ismerősen csenghetnek, azonban a két rendszer közötti különbségekről már sokkal kevesebb információ jut el az lakossághoz. Ezt orvosolandó az alábbiakban minden lényeges információt összegyűjtöttünk a napkollektor és napelem közötti különbségekről. Ezek tudatában pedig remélhetőleg már mindenki, aki hasonló rendszerbe történő beruházáson gondolkodik, megfelelően tud majd döntés hozni.

Napkollektor és napelem közötti különbség fogalom terén

Napkollektor fogalma

A két technológia közül az napkollektor tekinthető egyszerűbb működési elvűnek. Napkollektor rendszernek tekinthetőek azon a rendszerek, melyek a napsugárzásból származó energiát képesek hőenergiává alakítani. Ezek működési elve minden napkollektor típusnál hasonlónak tekinthető.

Napelem fogalma

A napelem egy jelentősen eltérő rendszer a napkollektoros rendszerhez viszonyítva. Míg a napkollektor mindössze hőenergiát tárol, addig a napelem a Nap fényenergiáját alakítja át egyenárammá, amit ezután képes tárolni és szükség esetén tovább alakítja váltóárammá is. Mindennapi eszközeinket váltóárammal működtethetjük, vagyis a napelemes rendszer ezt az áramot biztosíthatja számunkra.

Napkollektor és napelem közötti különbség működés terén

Napkollektor működése

A napkollektor rendszer lényege, hogy annak kültéri egységében folyadék kering, amely lehet víz, vagy fagyálló tulajdonságokkal rendelkező folyadék is. Ez a kültéri egység magába gyűjti a napenergiát azáltal, hogy a benne található folyadék felmelegszik. A felmelegített folyadékot a rendszer ezt követően egy tartályban tárolja. Ez többnyire kiválóan szigetelt falakkal rendelkezik, így a meleg víz hőmérsékletét is tovább képes tárolni. Ebből a tartályból szükség esetén a melegvíz bármikor felhasználható mosogatáshoz, tisztálkodáshoz, de akár fűtéshez is alkalmazható.

A működéséről részletesen olvashat a Napkollektor rendszer működése című cikkben.

Napelem működése

A napelem rendszert úgynevezett cellák alkotják. Ezekbe a napelem-cellákba a beérkező sugárzás találkozik az ott található szilíciumréteggel, és „elnyelődik”, ezzel szabad elektronokat generálva.

A félvezető szilíciumrétegben, illetve az alatta található vezető, közvetítő rétegben az elektronkilépés következtében elektromos tér keletkezik, ami a felszabadult elektronokat mozgásra kényszeríti, és már létre is jött az elektromosság. Ez ahogy már említettük egyenáram formájában jön létre, melyet utána váltóárammá képes alakítani a rendszer.

A Napelem működése télen című cikkben részletesen írunk a téli tudnivalókról.

Különbségek napelem és napkollektor között

A két típusú rendszer között tehát jól látható, hogy már a működési elv is nagyban eltér, de emellett még érdemes pár egyéb tulajdonságukról is szót ejteni.

Hatásfok

A hatásfokot tekintve a napkollektorok általában a napsugárzást 70-90 százalékban hasznosítják, ezzel szemben ugyanez az érték a napelemeknél „mindössze” 10-20 százalék. Vagyis a napkollektorok nagyobb arányban tudják hasznosítani a Nap hőjét, mint a napelemek a napfény energiáját.

Emiatt a napelem paneljeiből alapvetően többre van szükség, mint napkollektorból, azonban a napelemes rendszerek jobban teljesítenek az energiatárolásban.

Működés

A hőenergia és az elektromos energia közti különbségekből adódóan a két technológia működési mechanizmusa merőben eltérő. A napkollektor rendszerek a hőenergiát ugyanis kevesebb ideig tudják tárolni, mint a napelemes rendszerek az elektromos energiát.

Ez azt jelenti, hogy míg a meleg vizet csupán pár napig lehet tárolni, addig az átalakított áramot akár hosszú hónapokig is a speciális akkumulátorokban.

Helyigény

Bár a napkollektor paneljei nagyobbak, mint a napelemek részei, a nagyobb szükséges (napelem)panel mennyiség miatt nem feltétlenül egyértelmű, hogy melyik típusnak nagyobb a kültéri helyigénye.

Beltéri egységek esetén, az elektromos áramot fejlesztő napelem rendszer számára elegendő pár vezeték, valamint egy kisebb méretű tárolóegység. Ezzel szemben a kollektor rendszernek egy térfogattól függő több száz literes tartály is szükséges, emellett a vízelosztáshoz a lakóegységen belül a csővezetékeket is szükséges átalakítani.

Szükséges engedélyek

A napkollektorokat bárki, előzetes engedélyeztetés nélkül telepítheti otthonába. A napelemek telepítését azonban mindenképp egyeztetni kell az energiaszolgáltatóval. Szerencsére manapság már a napelemet forgalmazó vagy telepítő cégek maguk elvégzik az engedélyeztetési folyamatokat, így a vevőnek nem kell ezzel foglalkoznia ezzel a témával.

Összefoglalva

A napkollektor és napelem közötti különbségek nagyban köszönhetők annak, hogy működési elvük nagyban eltérőek. Míg az egyik hőenergiát termel, addig a másik elektromos áramot. Attól függően, hogy az egyes háztartásoknak mire van szükséges, érdemes megfontolni a jövőbeni befektetést.