/Napelem működése télen
napelem-mukodese-telen

Napelem működése télen

Mi a helyzet a napelemekkel télen? Amikor nem süt a nap akár hetekig vagy csak alig pislákol, akkor semmi értelme a napelem rendszernek? Ilyenkor is termelnek energiát?

Egyáltalán van jelentősége annak, hogy télen alig termel energiát, de az év többi részében behozza a “lemaradást”? Ebben a cikkben a téli napelem működésről lesz szó.

Napelem működése télen

A napelem télen is működik és termel energiát. Persze jóval kevesebbet, mint nyáron, de bármilyen kevés is, az is tiszta haszon, ingyenes energia!

Ahogy fejlődik a technológia, egyre többet tudnak termelni a napelem panelek. Napközben is tovább működnek már az első napfénytől, az utolsóig. Így télen is egyre jobban hasznosítják a felhős, borult idő esetén érkező napsugárzást.

A napelem működése télen bár teljesítményének csökkenéséhez vezet, így is termel energiát. Arról nem is beszélve, hogy a nyári időszakban termelt nagy mennyiségű energiát nem használjuk ki. Így azt visszatermelve az elektromos hálózatba éves összevetésben így is nyereséggel kell zárnunk az évet.

A modern napelemekről már könnyebben lecsúszik a hó, ezért nem fedi el sokáig, még akkor se, ha nagyobb hómennyiség esett. Egyrészt a dőlésszög- 40-45 fokos az ideális- megfelelő beállításával lehet előidézni. Másrészt pedig a napelemek vékony fedő rétegének köszönhetően csúszik le könnyebben a hó.

Napelem hatásfoka télen

A napelem működése télen jelentősen függ a hatásfoktól. Az egyik legfontosabb kérdés az, hogy az adott napelem típus mennyire érzékeny a felhős időre? Ha szórt fényben jól teljesít, akkor a téli időszakban nem csökken a hatásfoka. Tehát a hatásfoka nem csökken, de kevesebb napfény éri, amiből kevesebb energiát tud előállítani. Ellenben nyáron, sokkal jobban csökken a hatásfoka, mert felmelegszik és az ideális 20-25 fok fölé emelkedik a hőmérséklete.

Tehát a hatásfok csökken, de a napfényes órák száma jóval magasabb, vagyis több energiát tud termelni. A vékonyrétegű napelemek hatásfoka nagyobb arányban csökken a hőmérséklet csökkenés által. A monokristályos és a polikristályos napelemek jobban reagálnak a hőmérséklet csökkenésre, azonban a hőmérséklet növekedést a vékonyrétegű, vagyis amorf napelemek tolerálják jobban.

Minden esetben törekedni kell az energia szolgáltatónál éves elszámolás lehetőségére. Ebben az esetben ugyanis nem kell kifizetni a téli időszakban lecsökkent termelés miatti energia felhasználást, mert nyáron jóval több energiát tápláltunk vissza a hálózatba, ami fedezi a szükségletet.

Másik jelentős érv a napelem mellett, hogy gondoljon csak bele egy évben hány olyan alkalom van, amikor süt a nap, de nincsen otthon senki és így a megtermelt energiát se használják fel! Ha a család elmegy kirándulni, nyaralni, akár pár órás, akár egész napos programot szervez, olyankor is termeli a napelem rendszer az energiát, de mivel nem kerül felhasználásra, a szolgáltató megvásárolja azt.

Napelem teljesítménye télen

Ahogy az előbb említettem, a napelemek teljesítménye a kevesebb napsugárzás miatt lecsökken a téli időszakban. De ilyenkor is süt a nap, sőt felhős időben is képes energiát termelni. Napelem típustól függ, hogy milyen mértékben tudja hasznosítani a felhős időszakban elérhető napsugárzást. Jellemzően a polikristályos napelem technológia teljesítménye a legjobb felhős időszakban.

Mivel a monokristályos napelemek teljesítménye jelentősen romlik felhős időben, ezért az északi vidékekre, ahol kevés a napsütéses órák száma, nem ajánlott. A vékonyrétegű technológia pedig rosszul teljesít a hőmérséklet csökkenésekor. A napelem összehasonlítása című cikkben részletesen összehasonlítom az összes fontos tulajdonságait a napelemeknek.

Téli napelem működés előnyei

Előnyei is vannak a napelem működésének télen. Igaz, hogy kevesebbet termel, mert kevesebb napfény éri a felületét és még a beesési szög is rosszabb, de a pozitívumokról is érdemes említést tenni:

  • A napelem panelek nem melegednek fel, ezért nem romlik a hatásfokuk.
  • A polikristályos napelemek számára a felhős idő jobban kedvez, ezért akkor is tudnak termelni energiát.

Napelem hómentesítése

Érdemes a havat letakarítani a napelemekről, hiszen olyankor is kisüthet a nap, kaphat szórt fényt és termelhetnek energiát. Vannak speciális eszközök, amikkel a havat és a jeget biztonságosan el lehet távolítani. Fontos ügyelni a napelem felületére! Ne sértsük meg semmiképpen se! Gyakran a hó magától is lecsúszik a napelem panel felületéről.

A Mire jó a napenergia télen? című cikket is ajánljuk.

Napelem telepítése télen

A napelem telepítése télen is megoldható. Az alacsonyabb hőmérséklet nem akadályozza a szakemberek munkáját. A szélsőséges időjárási körülmények azonban, mint pl. az erős szél és erős esőzés kevésbé biztonságossá teszi a szerelést. Ilyenkor érdemes megvárni a jobb időt.

Összegezve

Ha a mai modern napelemeket és invertereket vesszük alapul, akkor a téli időszakban is megfelelő mennyiségű energia állítható elő. Ezt a megfelelő dőlésszög és a jól kiválasztott napelem technológia teszi igazán hatásossá. Ha éves összesítésben nézzük, akkor kihozható nullára vagy nyereségesre az energia termelés. Így a napelem működése télen is költséghatékonyabb lehet.