/Napelem méretezés – Mekkora napelem rendszert építsek ki?
napelemek-meretezese

Napelem méretezés – Mekkora napelem rendszert építsek ki?

A napelem rendszerbe való befektetés megtérülése jelentősen függ attól, hogy mekkora rendszert terveztünk és építettünk ki. Meg kell találni az ideális méretet, mert ha kisebb, akkor nem váltja ki az elektromos energia számlát. A túl nagy viszont nem gazdaságos. Tehát mekkora napelem rendszert telepítsek?

A napelemes rendszer méretét számos részlet határozza meg. Ebben a cikkben segítek megtervezni az ideális méretet.

Napelem rendszer méretezése

Elektromos áramfogyasztás meghatározása

Az aktuális áramszámla alapján kiszámolhatjuk, hogy mennyi elektromos áramot fogyasztunk, ha megszorozzuk 12-vel. Kicsit pontosabb adatokat kapunk, ha megvan mindegyik áramszámla az előző évből.

Napelem méretezés

Ideális tájolás, elhelyezés esetén egy 1 kWp névleges teljesítményű rendszer átlagosan 1200 kWh elektromos áramot termel. Ha az éves áramfogyasztásunk 3500 kWh, akkor 3 kWp rendszert kell tervezni.

A különböző rendszerek, különböző mennyiségű elektromos energiát fognak termelni. Figyelembe kell venni azt, hogy az egyes rendszerek között jelentős különbségek vannak.

Napelem tájolása

A napelem tájolása jelentősen befolyásolja a napelem rendszer hatékonyságát. Mindenképpen bele kell számolni azt, hogy milyen fekvésű.

A déli tájolású a legjobb. Dél-kelet és dél-nyugati fekvés is ideális. kb. 90%-os hatékonyságot várhatunk el tőle, hogyha vízszintes pozícióban fekszik.

A keleti vagy nyugati tájolás esetében csak 80%-os hatékonyságot számolhatunk.

Az északi fekvés a legrosszabb hatékonyságú, de erre is lehet példát találni. Tehát a hatékonyság csökkenést számoljuk bele mindenképpen!

Napelemek méretei

Átlagosan egy napelem 1,4- 1,7 m2 helyet foglal el. Tehát amennyiben tetőre helyezzük, ki kell számolni a hasznosítani kívánt tetőfelületet. Azokat a helyeket kell számításba venni, ahova érdemes napelemet telepíteni. Ahol folyamatosan árnyékban lenne, oda nem feltétlen érdemes napelemet tenni.

Részletesen összehasonlítottuk a két legfontosabb napelem típust több szempontból is, a Monokristályos vagy polikristályos napelem című cikkben.

Kérje szakember segítségét!

Ahhoz, hogy szakmailag a lehető legjobb rendszer kerüljön kivitelezésre, szükség van szakember munkájára. Természetesen egy napelem rendszer megrendelése esetén ez is hozzátartozik.

Ilyenkor többek között, szükség van a hidraulikai méretezésre, a hőtechnikai méretezésre is. Hozzá kell igazítani a rendszert az elvárásokhoz, lehetőségekhez. Ki kell választani az adott körülményekhez leginkább passzoló napelem technológiát is. Meg kell tervezni a szükséges tartószerkezet méretét és elhelyezését is.

Ha napelem rendszer kiépítésén gondolkozik, akkor érdemes megismerni az elérhető legjobb napelem támogatást! Erről a Napelem rendszer támogatás című cikkben írtunk részletesen!

Napelem méretezés jelentősége

Ma Magyarországon ha többletet termelünk a napelem rendszerünkkel, akkor alacsonyabb áron vásárolja meg a szolgáltató, mint amennyiért mi vásároljuk tőle. Emiatt sajnos nem éri meg, hogy jelentősebb többletet termeljünk otthoni célra kiépített rendszerünkkel.

Ha kevesebbet termelünk, akkor pedig továbbra is fizetnünk kell az áram számlát a szolgáltatónak. Akkor nem valósul meg éves viszonylatban a szolgáltatótól való függőségünk minimalizálása.

Ebből következően akkora napelem rendszert érdemes létrehozni, ami az adott elektromos áram szükségletet fedezi. Előre kell tervezni az esetleges növekvő igényeket, pl. egy plusz fagyasztó berendezés vagy légkondicionáló beüzemelése. Ezeket hozzá kell számolni az éves fogyasztáshoz.

Továbbá az inverter méretét is ehhez szükséges hozzászámolni.

Átfogóan írtunk arról, hogy mennyit termel egy napelem a Mennyit termel a napelem? című cikkben.

Összegezve

Előre meg kell tervezni a napelem rendszer méretét, hogy a később jelentkező fogyasztás növekedést is fedezni tudja a rendszer. Ha egy klímát vagy elektromos autót elektromos energia igényét is innen szeretnénk fedezni, akkor még elbírja a rendszer. Amennyiben nem elég a termelés, akkor az esetek nagy részében lehet bővíteni utólag is.

Milyen elektromos eszközöket használunk feleslegesen? Mivel tudnánk csökkenteni a fogyasztáson? Azt érdemes elkerülni, hogy egy túlméretezett rendszert kelljen feleslegesen fenntartani.

Szintén fontos tényező az, hogy mennyi ideig működik a napelem és közben mitől csökkenhet ez az idő? A Mennyi a napelem élettartama? című cikkben erről részletesen írok.

Tényezők, amik még jelentősen befolyásolják a napelem megtérülést:

  • Napelem tájolása
  • Napelem hatásfok
  • Napelem élettartama
  • Napelem inverter
  • Napelem telepítés feltételei