/Mennyit termel a napelem?
napelem-panel-kozelrol

Mennyit termel a napelem?

Annak, aki napelem témában tájékozódik, az egyik legkézenfekvőbb kérdés, hogy mennyit termel a napelem? Mennyi idő alatt térül meg a napelem befektetés? Ehhez hány darab napelemre van szükség? Ha napelem rendszert szeretne vásárolni, akkor ezeket pontosan ki kell számolni. Nem olyan nehéz és bonyolult ezt megtudni, mint ahogy elsőre tűnik.

Ehhez nyújtok segítséget ebben a cikkben!

Mi befolyásolja, hogy mennyit termel a napelem?!

Számos tényező befolyásolhatja, hogy mennyit termel a napelem:

  • Napsütéses órák száma
  • Domborzati viszonyok
  • Napelemek dőlésszöge
  • Időjárási viszonyok
  • Napelem technológia
  • Megfelelően megtervezett napelem rendszer

Az adott napelem inverter típusa, minősége és műszaki állapota is befolyásolja, hogy végül mennyi energiát nyerünk a folyamaton. Ezért fontos a megfelelő invertert kiválasztani, karbantartani és a szükséges tippeket, tanácsokat betartani. A Napelem inverter tudnivalók című cikkben részletesen bemutatom a fontosabb ismereteket a napelem inverterekről.

Jelentős különbségek lehetnek a napelem típusok között, hogyha a különböző éghajlatokon teszteljük őket. A monokristályos napelem jobban teljesít a direkt napsugárzás alatt, tehát a mediterrán és sivatagos területeken. Azokon a helyeken, ahol sok felhős óra van egy évben, ott a vékonyrétegű napelem teljesít jobban.

Magyarországon kiegyenlítődnek a mono- és a polikristályos napelem technológiák előnyei és hátrányai, de általánosságban elmondható, hogy a polikristályos napelemek teljesítenek jobban. Ez az egyik legfontosabb kérdés napelem vásárlás előtt, mert meghatározza azt, hogy mennyit fog termelni a napelem. Magyarországhoz hasonló változékony időjárású területeken a szezonális különbségek idővel kiegyenlítik egymást.

Az időjárási viszonyok természetesen jelentősen befolyásolják a termelést. Télen jóval kevesebbet termelnek, de az is ingyenes energia. A napelemek téli működéséről a Napelem működése télen című cikkben írtunk.

Részletesen írtunk a 3 kW-os napelemes rendszer ára, mérete című cikkben ennek a rendszernek az összes fontos tulajdonságáról.

Napelem termelés kalkulátor

Az Európai Bizottság megbízásából készült egy napelem kalkulátor, ami segítséget ad a teljesítmény kiszámításához. Ez jelentősen megkönnyíti a tájékozódást, hiszen a pontos adatok ismerete elengedhetetlen. Az adott térség napsütéses óráinak számát meg kell adnunk a számítások helyes elvégzéséhez.

Az y kalkulátor, amivel minden szükséges adat betáplálásával egészen pontos adatokat tud adni. A napsugárzás, a beesési szög, a dőlésszög, az időjárási viszonyok, a visszatükröződés, a rendszer veszteségei, az inverter vesztesége mind kalkulálható. Természetesen ráhagyással kell az adatokat kezelni.

http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php

Számítsuk ki, hogy mennyit termel a napelem

Ahhoz, hogy kiszámoljuk a napelem termelését, ismerni kell:

  • évente mennyi pénzt költünk villamos energiára
  • ha a fűtés kiváltásán gondolkozunk, akkor fűtésre mennyi pénzt költünk
  • ha a meleg víz előállítására használnánk fel elsősorban, akkor meleg vízre mennyit költünk
  • érdemes előre megtervezni a várható fogyasztást, hiszen ez alapján tudjuk a napelem rendszert méretezni

Ma már lehetőség van pontos szoftveres tervezésre, így az adatok alapján előre kiszámolható az éves termelés.

A számításhoz szükségünk van a beruházási költségre, a villamos energia árára és a várhatóan megtermelt villamos energia mennyiségére.

Napelem termelés képlete:

Beruházási költség / (Megtakarított energia x Energia ár) = Megtérülés

Ha pl. 1 100 000 Ft értékű rendszerrel számolunk, ahol a várható energiatermelés 1200 kWh/év és a villamos energia ára 50 Ft, akkor a képlet behelyettesítve így néz ki:

1 100 000 Ft / (1200 kWh/év x 50 Ft)= 18, 3 év

A számolás alapján 18,3 év kell a megtérüléshez. Ennél sokkal jobb eredményekkel lehet számolni valós adatok esetében. Természetesen ez csak egy példa és minden esetben a valós adatokkal kell elvégezni a számítást.

A napelem hatásfoka jelentősen befolyásolja, hogy mennyit fog termelni a napelem rendszer. A Miért fontos a napelem hatásfoka? című cikkben erről részletesen írok.

Mennyit termel a napelem Magyarországon?

Magyarország az éghajlati és domborzati viszonyai alapján ideális a napenergia hasznosítására. Az országon belül vannak eltérések. Egy 1 kW-os napelem rendszer az északi országrész 1050 kWh (kilowatt/óra) körüli teljesítményéhez képest a déli naposabb országrészben 1150-1200 kWh teljesítményt képes termelni.

Összegezve

Az összes tényezőt ki kell számolni a tervezés során, hogy a lehető legjobban tudjunk tervezni. Vegyük figyelembe a felhasználandó felület méretét, tető teherbírását, a technológiát, az esetlegesen felhasználandó tartószerkezet méretét és minden más részletet is.

Tényezők, amik jelentősen befolyásolják a napelem megtérülést: