/Mennyi a napelem élettartama?
mennyi-a-napelem-elettartama

Mennyi a napelem élettartama?

A napelem élettartama az egyik legfontosabb tényező a napelemekkel kapcsolatban. Természetes módon mindenki minél tovább szeretné működtetni és élvezni az előnyeit.  Mire számíthatunk és milyen tényezők befolyásolják?

Ebben a cikkben a napelemek élettartamáról lesz szó, ami fontos adatot szolgáltat a napelem megtérülés kiszámításához.

Napelem élettartamát befolyásoló tényezők

Több tényező is befolyásolja a napelem élettartamát. Nézzük ezeket:

1, A napelem technológiája

Természetesen nem mindegy, hogy monokristályos napelemről vagy vékonyrétegű, esetleg polimer napelemről beszélünk. Mindegyiknek más adottságai vannak ezen a téren is.

A legtöbb tapasztalat a monokristályos napelemekkel kapcsolatban van. Ezek a legtartósabb típusok, de a polikristályos se marad el mögötte.

2, A napelem anyaga

A napelem anyaga edzett üveg, ami ugyanúgy kibírja a jégesőt vagy kövek becsapódását, mint egy tetőtéri ablak. Természetesen érdemes a ház biztosításába belefoglalni napelemeket is, ha rongálás vagy jelentősebb természeti katasztrófa történne.

3, A napelem bonyolultsága

A legtöbb napelem típus nem tartalmaz forgó vagy érzékeny alkatrészeket, amik könnyen tönkremennének. A smart rendszereknél már kicsit több az alkatrész, hiszen mindegyik panelhez külön érzékelő van szerelve, amik önmagukban nem is olcsóak. Ezért érdemes számba venni a különböző típusok előnyeit és hátrányait.

4, Környezeti ártalmak

Kiválóan ellenáll a fagynak és a hőnek. -20-30 foktól 80 fokig működnek, persze minél extrémebbek körülmények, a teljesítményük annál jobban romlik.

5, Napelem szállítás, felszerelés közben keletkező hibák

A meghibásodások nagy része a szállítás vagy felszerelés során történik. Magától a napelemek rendkívül ritkán romlanak el.

Ezért fontos a megfelelő szakértelemmel és tapasztalattal rendelkező kivitelező csapat kiválasztása.

6, Napelemek karbantartása

A teljesítményét és az élettartamát is befolyásolja, ha nincsen letisztítva bizonyos időközönként. Tehát érdemes a különböző szennyeződéseket letisztítani vagy szakembereket megbízni a tisztítással.

7, Megfelelő minőségű tartószerkezet, tető

A tartószerkezetnek és tetőnek kell megtartania évtizedeken keresztül a napelem paneleket. Ha ezek megfelelő minőségű alapanyagokból készülnek, akkor a napelem rendszer sem megy tönkre.

A tetőnek is bírnia kell, ezért fontos a tervezés és felmérés a telepítés előtt.

Napelemek várható élettartama

A teljesítmény romlás természetes folyamat. Ahogy az üveg is elöregszik és veszt a fényáteresztő képességéből, úgy a napelem panel is elöregszik. A Chemnitz-i Egyetem vizsgálatai alapján a 90-es években készült napelemek jelentős része is még mindig működik 80-90%-os teljesítmény romlás mellett, ami igazán kiválónak mondható.

A  napelemek technológiája azóta jelentősen fejlődött, jobb, tartósabb anyagokat készítenek, a lamináló anyagok, ragasztó anyagok is tartósabbak.

A jelenlegi termékeknél gyakori a 20-25 éves garancia, ami a tapasztalatok szerint alábecsült. Valószínűbb, hogy ennél jóval tovább fognak működni megfelelő hatásfokon. Megfelelő minőségű napelem rendszer kiépítése, valamint szakszerű karbantartás esetében 30-40 évig is működhetnek vagy még tovább. Mivel kb. 9-10 év alatt megtérül a befektetés, ezért onnantól már csak hasznot hoz!

Mitől lesz hosszú a napelem élettartama?

Számos tényező segíti a napelem hosszú élettartamát.

  • edzett üvegből készülnek, ha a tetőtéri ablak nem törik be jégeső miatt, akkor a napelem panel sem fog
  • UV álló, alumínium alkatrészek alkotják
  • nincsenek érzékeny, mozgó alkatrészek, amik könnyen meghibásodhatnának
  • évtizedek óta tökéletesedő technológia
  • ha megfelelő alapokra helyezzük (tető, tartószerkezet minősége)

A Napelem pályázat 2020 című cikkben leírom, hogy hogyan lehet akár Önnek is kedvező feltételek mellett saját napelem rendszere.

Konklúzió

Minden esetben érdemes a jobb minőségű alkatrészeket és a megbízható kivitelezőket választani. Ilyen összegű beruházások esetében mindenképp hosszú távra kell tervezni. Ha így teszünk, akkor szinte garantálható a megbízható működés évtizedek múltán is!

Mindenkit érdekel, hogy az élettartama alatt mennyit fog termelni a napeleme. Ebben nyújt segítséget a Mennyit termel a napelem? című cikk.

Tényezők, amik jelentősen befolyásolják a napelem megtérülést: