/Napelem tartószerkezet talajra
napelem-telepites-talajra

Napelem tartószerkezet talajra

A napelem rendszerek építése során sok szó esik a megfelelő tájolásról, szükséges engedélyekről, típusokról, hatékonyságról. Azonban van még egy fontos aspektusa a napelemes rendszereknek, melyről jóval kevesebb szó esik, mint amennyi szükséges lenne. Ez a téma nem más, mint a napelem rendszerek tartószerkezete, melyet talajra, tetőre egyaránt erősíthetünk. Az alábbiakban erről olvasható pár hasznos információ.

Napelem tartószerkezet fontossága

A napelemes rendszerek tervezésekor sokan nem szentelnek kellő figyelmet a megfelelő napelemes tartószerkezet kiválasztására. Azonban a teljes rendszer biztonsága ezen múlik, hiszen a tartószerkezet rögzíti a sérülékeny napelemeket házunk tetejéhez, vagy épp a talajhoz.

Éppen ezért, ha napelem rendszert szeretnénk telepíteni otthonunkba, akkor a kivitelezővel mindenképp egyeztessünk a lehetőségekről, hogy a legjobban dönthessünk ebben a témában is.

Napelem tartószerkezet talajra

Sajnos könnyen megeshet, hogy napelem rendszer telepítésekkor a helyszíni szemlén kiderül, hogy a rendelkezésre álló tetőfelület kevésnek bizonyul, vagy maga a tájolása is önmagában rossz. Ilyen esetekre nyújthat megoldást, ha a napelemes rendszer tartószerkezetét tető helyett, egyéb szabad területen, például kertben, udvaron helyezzük a talajszinthez közel.

A talajra helyezett tartószerkezet esetén valószínűleg sokkal több hely áll rendelkezésünkre, így lehetőségünk adódhat akár több megawatt teljesítménnyel rendelkező rendszer kiépítésére, mely nem csak a háztartásunk számára szükséges energiát termelheti meg, hanem háztartási méretű kiserőműként befektetésként is funkcionálhat, ha a megtermelt villamos energiát visszatápláljuk a közcélú hálózatba.

Talajra telepített napelem tartószerkezet jellemzői

A talajra helyezett napelem tartószerkezet egyik jellemzője, hogy rendkívül jól variálhatóak. A napelemek elhelyezése, amellett, hogy történhet egy, kettő, vagy akár több sorban is. Ráadásul állítva és fektetve egyaránt elhelyezésre kerülhetnek, attól függően, hogy miként érhető el jobb teljesítmény.

A talajra telepítés emellett, gyors és könnyű szerelhetőséget biztosít, hiszen betonozás nélkül is rögzíthetőek a szerkezet elemei a talajhoz.

Emellett azonban nem kell tartanunk attól, hogy a szerkezet élettartama rövidebb lenne, hiszen legalább olyan stabilitást nyújt, mint a tetőszerkezetes verzió. Ugyanakkor könnyebben hozzáférhető azáltal, hogy a talajszinten kerül elhelyezésre, így nincs szükség létrára és tetőn mászásra szerelési, karbantartási munkákhoz sem.

Tehát a jellemzői összeszedve:

  • az elrendezésre sok lehetőség adott
  • gyors és könnyű szerelés
  • könnyen hozzáférhető
  • a legjobb tájolás és dőlésszög érhető el

Kiknek ajánlott a talajra telepítés?

A napelem rendszerek talajra telepítése két esetben lehet mindenképp indokolt:

  • jelentős szabad zöldterülettel rendelkezőknek, akik megtérülhet a nagyobb napelembe történő befektetés
  • azoknak, akik tetőszerkezetének tájolása nem alkalmas napelemes rendszer telepítésére (méret, tájolás miatt)

A napelem panelek tájolása rendkívül fontos tényező. A talajra telepítéskor ezt a lehető legjobban meg lehet oldani. A Napelem tájolása című cikkben részletesen írunk arról, hogy mi a legjobb tájolás.

Talajra szerelt tartószerkezet elemei

A tartószerkezet központi elemei a kereszttartó sínek, melyek a legtöbb esetben alumíniumból készülnek és tartalmaznak keresztrögzítőket, kötéseket, vég- és közép leszorítókat a napelem panelek teljes rögzítése végett.

Emellett a talajhoz való rögzítést biztosíthatják egyrészt földbe döngölt lábazatok, melyek anyag általában horganyzott acél, és amit a talajviszonyokhoz és a napelem rendszer méreteinek megfelelően alakítanak ki. Másrészt betonra való rögzítés is lehetséges, mely esetben speciális horganyzott acél talprészt is kap a tartószerkezet.

Ahogy látható az alumínium és acél anyagok felhasználása túlsúlyban van a tartószerkezet kialakításakor, hiszen ezek rendkívül ellenállóak az időjárás viszontagságaival szemben.

A Napelem telepítés feltételei című cikkben részletesen írunk az összes feltételről, ami a napelem rendszer telepítéséhez szükséges.

Összegezve

A napelemes rendszer talajra történő telepítése mindenképp ajánlott rossz tájolású, vagy nem megfelelő méretű tetőszerkezet esetén. Továbbá azoknak is érdemes elgondolkodni rajta, akik nagyobb méretű rendszert telepítenének, hogy befektetésük a visszatáplálás során megtérülhessen.