/Félcellás napelemek
felcellas-napelem

Félcellás napelemek

A félcellás napelem egy új típusát jelentik a napelemeknek, amik ígéretes eredményekkel rendelkeznek. Ebben a cikkben bemutatjuk részletesen.

Mi a félcellás napelem?

Ahogyan a bifaciális napelemek és a PERC napelemek kis mértékben növelik a szilícium napelemek hatásfokát, a félcellás napelemekben való alkalmazása segíthet javítani a napelemes rendszerek teljesítményét. Mondhatjuk akár “félbevágott napelemeknek” is. A félbevágott napelemek pontosan azt jelentik, amit a nevük is sugall – hagyományos szilícium napelemek, amelyeket lézervágóval kettévágtak.

Félcellás napelem előnyei

  • A félcellás típusok számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos napelemekkel szemben.
  • A legfontosabb, hogy jobb teljesítményt és tartósságot biztosítanak. Teljesítmény szempontjából a félbevágott cellák néhány százalékponttal növelhetik a panelek hatásfokát.
  • A jobb termelési számok mellett a félbevágott cellák fizikailag is tartósabbak, mint hagyományos társaik; mivel kisebb méretűek, ellenállóbbak a repedésekkel szemben.

Ezen előnyöknek köszönhetően a félbevágott napelemcellákkal épített napelemek gyorsabb megtérülési időt biztosíthatnak a napenergia rendszereket telepítő ingatlantulajdonosok számára. Különösen az olyan létesítmények esetében, ahol az árnyékolás és a korlátozott hely korlátozó tényező, a félbevágott cellák még jobban megérik az előzetes költségeket.

Félcellás napelemek hátrányai

A gyártása nagy beruházást jelent a gyártási berendezésekbe.
Ahhoz, hogy ugyanannyi félcellás napelem-modult tudjanak gyártani, mint egész cellás modulokat, a gyártóknak nagyobb összeget kell befektetni és be kell szerezniük egy berendezést a napelemek hasításához. A tanulmányok szerint a félcellás modulok 0,6-1,2%-kal kerülnek többe, mint az egészcellás modulok, de a teljesítménynövekedésnek köszönhetően az egy wattra jutó költségük 0,8-1%-kal csökken.

A rossz érintkezések vagy a cellában rejlő hibák nagyobb valószínűsége
A félbevágott napelemmodulok gyártása kétszer annyi forrasztott csatlakozást jelent, ami kétszer nagyobb valószínűséget jelent a rossz érintkezések kialakulására. A napelem felezése növeli a hibás cellák kialakulásának valószínűségét is, ami a gyártók számára a technológia hátránya. Bár ezt a problémát figyelembe kell venni, a megfelelő minőségellenőrzéssel rendelkező gyártót ez nem fogja nagymértékben befolyásolni.

Félcellás napelem és hagyományos napelem összehasonlítása

Csökkentett energia veszteségek

A félcellás napelemben az ellenállási veszteségek a hagyományos napelemekhez képest csökkennek (a napenergia elektromos energiává történő átalakítása során a napelemek ellenállási veszteségek keletkeznek).
A félbevágott napelemes technológiában a cellát felére osztják, ami az egyes cellák áramtermelő kapacitását a felére csökkenti, ezáltal csökkentve a teljesítményveszteséget.

Az áramerősség csökkenése a teljesítményveszteségek csökkenését eredményezi.

A teljesítményveszteség csökkenése növeli a kitöltési tényezőt (a maximálisan elérhető kimenő teljesítmény és a nyitott áramkörű feszültség és a rövidzárlatos áram szorzatának aránya), ezáltal javul a napelem kimeneti hatékonysága.

Jobb eredmények árnyékolás esetén

A félcellás napelemek jobban ellenállnak a paneleket érő árnyékolás hatásának, mint a hagyományos teljes napelem. A hagyományos teljes cellás napelemes technológiában a napelemek soros kombinációban vannak összekötve. Ebben a rendszerben, még ha egy cella be is árnyékolódik vagy megsérül, az adott soros bekötésen belül az egész sor leáll.

Kisebb helyigény a félcellás napelemek esetében

A hagyományos napelemekhez képest az energiatermelési kapacitás a felére csökken. Ez a megnövelt teljesítmény a napelemek számának csökkenését eredményezi, így megtakarítható a telepítéshez szükséges hely.

A félcellás napelemtechnológia jó alternatívának bizonyul a korlátozott helyigénnyel rendelkező lakó-, kereskedelmi és ipari helyszíneken.

Felsoroltuk az összes fontosabb napelem fajtát a Napelem fajták című cikkben.

Összegezve

Természetesen minden esetben szakértővel érdemes egyeztetni és pontos számolásokat végezni azzal kapcsolatban, hogy melyik napelem típust kell választani az adott helyzetben.

A Napelem típusok oldalon gyűjtjük össze az összes napelem típussal kapcsolatos cikkünket.

Angol nyelvű videó a téma még jobb megértéséhez: