Napkollektor és napelem közötti különbség

A napkollektor és a napelem fogalmak ma már mindenkinek ismerősen csenghetnek, azonban a két rendszer közötti különbségekről már sokkal kevesebb információ jut el az lakossághoz. Ezt orvosolandó az alábbiakban minden lényeges információt összegyűjtöttünk a napkollektor és napelem közötti különbségekről. Ezek tudatában pedig remélhetőleg már mindenki, aki hasonló rendszerbe történő beruházáson gondolkodik, megfelelően tud majd döntés hozni.

Napkollektor fogalma

A két technológia közül az napkollektor tekinthető egyszerűbb működési elvűnek. Napkollektor rendszernek tekinthetőek azon a rendszerek, melyek a napsugárzásból származó energiát képesek hőenergiává alakítani. Ezek működési elve minden napkollektor típusnál hasonlónak tekinthető

Napkollektor működése

A napkollektor rendszer lényege, hogy annak kültéri egységében folyadék kering, amely lehet víz, vagy fagyálló tulajdonságokkal rendelkező folyadék is. Ez a kültéri egység magába gyűjti a napenergiát azáltal, hogy a benne található folyadék felmelegszik. A felmelegített folyadékot a rendszer ezt követően egy tartályban tárolja. Ez többnyire kiválóan szigetelt falakkal rendelkezik, így a meleg víz hőmérsékletét is tovább képes tárolni. Ebből a tartályból szükség esetén a melegvíz bármikor felhasználható mosogatáshoz, tisztálkodáshoz, de akár fűtéshez is alkalmazható.

A működéséről részletesen olvashat a Napkollektor rendszer működése című cikkben.

Napelem fogalma

A napelem egy jelentősen eltérő rendszer a napkollektoros rendszerhez viszonyítva. Míg a napkollektor mindössze hőenergiát tárol, addig a napelem a Nap fényenergiáját alakítja át egyenárammá, amit ezután képes tárolni és szükség esetén tovább alakítja váltóárammá is. Mindennapi eszközeinket váltóárammal működtethetjük, vagyis a napelemes rendszer ezt az áramot biztosíthatja számunkra.

Napelem működése

A napelem rendszert úgynevezett cellák alkotják. Ezekbe a napelem-cellákba a beérkező sugárzás találkozik az ott található szilíciumréteggel, és „elnyelődik”, ezzel szabad elektronokat generálva.

A félvezető szilíciumrétegben, illetve az alatta található vezető, közvetítő rétegben az elektronkilépés következtében elektromos tér keletkezik, ami a felszabadult elektronokat mozgásra kényszeríti, és már létre is jött az elektromosság. Ez ahogy már említettük egyenáram formájában jön létre, melyet utána váltóárammá képes alakítani a rendszer.

Különbségek napelem és napkollektor között

A két típusú rendszer között tehát jól látható, hogy már a működési elv is nagyban eltér, de emellett még érdemes pár egyéb tulajdonságukról is szót ejteni.

Hatásfok

A hatásfokot tekintve a napkollektorok általában a napsugárzást 70-90 százalékban hasznosítják, ezzel szemben ugyanez az érték a napelemeknél „mindössze” 10-20 százalék. Vagyis a napkollektorok nagyobb arányban tudják hasznosítani a Nap hőjét, mint a napelemek a napfény energiáját.

Emiatt a napelem paneljeiből alapvetően többre van szükség, mint napkollektorból, azonban a napelemes rendszerek jobban teljesítenek az energiatárolásban.

Működés

A hőenergia és az elektromos energia közti különbségekből adódóan a két technológia működési mechanizmusa merőben eltérő. A napkollektor rendszerek a hőenergiát ugyanis kevesebb ideig tudják tárolni, mint a napelemes rendszerek az elektromos energiát.

Ez azt jelenti, hogy míg a meleg vizet csupán pár napig lehet tárolni, addig az átalakított áramot akár hosszú hónapokig is a speciális akkumulátorokban.

Helyigény

Bár a napkollektor paneljei nagyobbak, mint a napelemek részei, a nagyobb szükséges (napelem)panel mennyiség miatt nem feltétlenül egyértelmű, hogy melyik típusnak nagyobb a kültéri helyigénye.

Beltéri egységek esetén, az elektromos áramot fejlesztő napelem rendszer számára elegendő pár vezeték, valamint egy kisebb méretű tárolóegység. Ezzel szemben a kollektor rendszernek egy térfogattól függő több száz literes tartály is szükséges, emellett a vízelosztáshoz a lakóegységen belül a csővezetékeket is szükséges átalakítani.

Szükséges engedélyek

A napkollektorokat bárki, előzetes engedélyeztetés nélkül telepítheti otthonába. A napelemek telepítését azonban mindenképp egyeztetni kell az energiaszolgáltatóval. Szerencsére manapság már a napelemet forgalmazó vagy telepítő cégek maguk elvégzik az engedélyeztetési folyamatokat, így a vevőnek nem kell ezzel foglalkoznia ezzel a témával.

Összefoglalva:

A napkollektor és napelem közötti különbségek nagyban köszönhetők annak, hogy működési elvük nagyban eltérőek. Míg az egyik hőenergiát termel, addig a másik elektromos áramot. Attól függően, hogy az egyes háztartásoknak mire van szükséges, érdemes megfontolni a jövőbeni befektetést.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*