Napelem telepítés feltételei

Amennyiben napelem rendszer vásárlásán és telepítésén gondolkodunk, akkor érdemes még a befektetést megelőzően tisztába kerülnünk bár tényezővel, melyek a napelem telepítés feltételeire vonatkoznak. Ezek a feltételek lehetnek környezeti tényezők, de jogi tényezők is épp úgy megtalálhatóak köztük. Az alábbiakban erről olvashatnak a téma iránt nyitott érdeklődők.

Napelem telepítés jogi követelményei

A napelemes rendszerek telepítésének két fő jogi követelménye van, ezért ezekre mindenképp ügyeljünk, nehogy a későbbiekben problémáink adódjanak belőle. Ennek elkerülésére a legjobb, ha megbízható tapasztalt kivitelezőt bízunk meg a telepítéssel, így erre nekünk már nem kell figyelmet szentelnünk.

Nagy napelem rendszer engedélyeztetése

Magyarországon a Villamos Energia Törvény rendelkezik arra vonatkozóan, ha nagyobb teljesítményű napelem rendszert kívánunk telepíteni. Ennek értelmében minden 50kVA-os teljesítményt meghaladó rendszer építési engedély köteles.

A háztartásokban szerencsére a kisebb teljesítményű rendszerek minden igényt képesek kielégíteni, az 50kVA feletti teljesítmény már erőmű szintűnek tekinthető.

Hálózatra visszatápláló napelem rendszer engedélyeztetése

Amennyiben inverteres, azaz hálózatra visszatápláló napelem rendszert szeretnénk kiépítetni lehetőségünk lesz arra, hogy a rendszerünk által megtermelt többletáramot értékesíthessük. Emiatt azonban engedélyeztetni is kell a rendszert a helyi áramszolgáltatónál (ELMÜ, E-ON).

A szolgáltató mindenképp elő fogja írni a rendszer telepítéséhez szükséges változtatásokat. Ilyen változtatás például az óraszekrény cseréje és a védőföldelés kiépítése az épületre vonatkozóan. Emellett szüksége lesz a mérőóra cseréjére is, úgynevezett ad-vesz mérőre, melynek költségét az áramszolgáltató viseli és a későbbi szaldó elszámolás elengedhetetlen feltétele.

Ezeket az áramszolgáltató által előírt változtatásokat célszerű egy a helybeli áramszolgáltatónál regisztrált és kapcsolatban álló villanyszerelővel elvégeztetni.

A telepítést követően a munkálatok végeztét szükséges még jelentenünk a szolgáltató felé. Ezt követően az adott áramszolgáltató szakembereinek ki kell szállniuk a helyszínre, hogy a rendszer általuk kerülhessen bekapcsolásra. Ez szintén a megfelelő elszámolás biztosítása végett szükséges.

napelem-telepites-feltetelei

Üzembiztonsági feltételek

Ugyan ehhez nekünk külön nem szükséges engedélyeztetési eljárást indítanunk, de az üzembiztos rendszer építésnek alappillére, hogy csak megbízható kivitelezővel építessünk és megbízható gyártmányú anyagok kerüljenek beépítésre. Tekintettek arra, hogy ezek a rendszerek több mint elegendő áramot termelnek egy háztartás ellátásához, a rendszernek érintésvédelmi, valamint túlfeszültség elleni védelemmel is rendelkezniük kell.

Amennyiben leinformálható, megbízható, tapasztalt kivitelezővel dolgoztatunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy minden üzembiztonsági feltételnek megfelel majd napelem rendszerünk.

Egy napelemes rendszer telepítéséhez számos körülményt tisztázni kell, amihez szakértőkre van szükség. Egy napelem árajánlat kéréssel több szolgáltató árajánlatát kaphatja meg és hasonlíthatja össze, hogy az Ön számára legjobbat választhassa.

Napelem telepítés környezeti feltételei

Bár Magyarország teljes területe alkalmas napelem telepítésére, hiszen a napsütéses órák számra kedvező, de bizonyos környezeti tényezők könnyen keresztül húzhatják a telepítésre szánt törekvéseinket.

Tájolás

A ház tájolása nagyban befolyásolja azt, hogy megéri-e napelemes rendszert építetnünk, illetve, hogy egyáltalán hová telepítsük. Amennyiben a tető tájolása nem megfelelő, akkor érdemes elgondolkodni, hogy kertünkbe, vagy esetleg egy másik épületünkre (pl.: garázs) kerüljön a rendszer felszerelésre.

A napelem tájolásáról részletes cikket írtunk Napelem tájolása címmel.

Dőlésszög

Napelem elhelyezése, tájolás esetén érdemes észben tartani, hogy hazánk szélességi fok tartományában a napelemek számára optimális dőlésszög, általában 35-40 fok a vízszinteshez képest, déli tájolás mellett. Amennyiben ettől eltérünk, akkor a rendszer teljesítménye is kisebb lesz az elvártnál és így pontosan azt a célt nem tudja szolgálni újonnan épített napelem rendszerünk, amiért vásároltuk.

A dőlésszöggel kapcsolatban részletesen írtam a Napelem dőlésszög című cikkben.

Tetőszerkezet

A kivitelezővel mindenképp érdemes bevizsgáltatni a tetőszerkezet tartószilárdságát, hogy a rákerülő napelem rendszer súlyát biztosan elbírhassa. Emellett a tartószerkezet rögzítésének lehetőségeit is érdemes vizsgálni, hogy ide előtt kiderülhessenek az esetleges problémák és az átépítés is megvalósítható legyen a rendszer kiépítése előtt.

A tetőszerkezetre telepítendő rendszer súlyát is érdemes ismerni, illetve a telepítéshez szükséges többi információt is. A Mennyi a napelem súlya? című cikkben erről részletesen írtunk.

Összegezve:

Amennyiben a fenti néhány követelménynek és feltételnek megfelel az ingatlanunk, akkor nyugodtan belevághatunk a napelem rendszer építésébe és nem kell attól félnünk, hogy akadályokba ütközünk időközben a kivitelezés, vagy engedélyeztetés körében.

Szükséges még tudni a napelem éves teljesítményét, amivel tervezni tudjuk a megtérülési időt. Erről részletesen a Napelem éves teljesítménye című cikkben írunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* GDPR checkbox elfogadása kötelező.

*

Elfogadom.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Read previous post:
futes-napelemmel
Fűtés napelemmel

Hogyan lehet megoldani a napelemmel való fűtést? Hogyan lehet tudjuk függetleníteni megunkat a gáz, az olaj vagy a fával való

Close