Napelem tájolása

Mikor térül meg a napelem rendszerbe fektetett összeg? Mikortól kezd nyereséget termelni? A napelemek tájolása az egyik fontos szempont, amit figyelembe kell venni, hogy ezekre a kérdésekre választ kapjunk.

Tehát ismerni kell a legjobb tájolási beállítást, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsák a napelem panelek.

Ebben a cikkben részletesen és érthetően elmondom a napelem tájolásával kapcsolatos tudnivalókat.

Hasznos információk napelem tájolással kapcsolatban

Mit jelent a napelem tájolása?

A napelem tájolása egyszerűen azt jelenti, hogy abba az irányba állítjuk a napelem paneleket, amitől a lehető legtöbb napfényt tudja majd felvenni. Ez pedig a déli tájolás. Ettől minél jobban eltér a napelem elhelyezése kelet vagy nyugat irányba, akkor annál kevesebb lesz az energia termelés. Ettől függetlenül persze a dél-kelet vagy dél-nyugat irányba néző tetőkre is érdemes napelemet telepíteni.

A legtöbb esetben már felépített házra kell telepíteni, tehát a tető tájolása adott. Ha nem északi tájolású vagy árnyékos, akkor általában megfelelő lesz. De figyelembe kell venni a számítások során azt, hogy mennyivel térünk el a legjobb, déli tájolástól.

Azért a déli tájolás a legjobb, mert így éri nyáron nap közben a legtöbb napsütés a paneleket. Így lehet a legtöbbet kihozni belőle.

Hogyan győződhetek meg a háztetőm tájolásáról?

Több lehetőség is van rá. Természetesen egy egyszerű iránytű is megteszi, de a Google térképet is használhatjuk. A Google minden magyar település minden utcáján végig ment és utcaképet készített róla. Ennek segítségével csak rá kell keresnünk az adott címre és az utcakép segítségével a házunkal szemben beállítani a képet. A kép jobb oldalán egy iránytű mutatja az égtájakat.

Szempontok az ideális napelem tájoláshoz

  • Vannak további szempontok, amikre még figyelni kell:
  • 30-40 fok közötti beállítás, déli irányban.
  • Merőlegesen érje a felületüket a napfény, tehát a beesési szög mindig 90 fok legyen.

A legjobb déli irányú tájoláshoz képest a dél- kelet vagy dél- nyugat irányú telepítés kb. 5%-os veszteséget okoz. A nyugati vagy keleti tájolás pedig 15%-os veszteséget.

Legrosszabb napelem tájolás

Akkor a legrosszabb a napelem tájolása és egyben nem is javasolt a telepítése, ha kelet-nyugati iránytól északra eltér a fekvése. Ilyenkor más lehetőségeket kell figyelembe venni, hiszen lehet telepíteni a földre, garázs vagy egyéb más kiegészítő épület tetejére. Természetesen minden esetben érdemes a plusz költségeket számításba venni, hiszen az ideális tájolás érdekében lehet, hogy több tartószerkezetet, alapépítményt kell telepíteni.

dolesszogek-valtozasa

Napelem tájolása lapostetőn

Rendkívül fontos lapostetők esetében a megfelelő teherbírás. A tető anyagától függ, hogy alkalmas a napelem telepítésre vagy sem. Többnyire ahhoz, hogy hatékonyan súlyozhassák a napelemeket, komoly teherbírással kell rendelkeznie a lapostetőnek. Ezért csak ritkán alkalmasak napelem felszerelésére.

A szükséges tartószerkezetekből is többet kell felhasználni, ezért költségesebb.

Napelem teljesítmény kalkulátor

Az Európai Unió által létrehozott napelem teljesítmény kalkulátor segítségével bárki kiszámolhatja, hogy lakóhelyén a különböző szempontok figyelembe vétele mellett, mekkora teljesítményre számíthat.

Negatív tényezők a napelem tájolással kapcsolatban

Napelem tartó szerkezetek

Lehetőség van a nappal együtt mozgó szerkezetek telepítésére is. Ezekben az esetekben viszont a költségek is emelkednek és nem csak a több tartó szerkezet miatt, hanem azért is, mert ezeknek a szerkezeteknek a karbantartása és esetleges meghibásodása is gyakoribb lehet. Továbbá, ami szintén lényeges szempont, hogy a mozgásukhoz energia szükséges, ami csökkenti a hasznot. Ettől függetlenül ez is megtérülhet megfelelő tervezés esetén.

A tájolásra kevésbé érzékeny napelem típusok alkalmazása

Lakossági területen a két legelterjedtebb napelem típus a monokristályos és polikristályos napelem. A monokristályos kifejezetten érzékeny a gyengébb tájolásra, de a polikristályosnál is fontos szempont.

A vékonyrétegű napelem előnyei között szerepel az, hogy a tájolásra kevésbé érzékeny. Azonban a hatásfoka jelentősen alacsonyabb, így sokkal több panelre lenne szükség, ami már a legtöbb esetben nem megoldható. Emiatt nem terjedt el még mindig ez a technológia. Nincs mit tenni, muszáj a lehető legjobb tájolást megtalálni.

polikristalyos-napelem-tartoszerkezettel

Amikor nem lehet a tetőre napelemet szerelni:

  • ha nagyon széttagolt a tető
  • ha rossz a tájolás
  • ha árnyékos
  • ha a tető nem bírná a terhelést

Ezeket a szempontokat mindenképpen figyelembe kell venni, mert komoly költségekkel járhat, ha a tetőben kárt okoz a nagy terhelés, főleg ha baleset is keletkezik! Az is előfordulhat, hogy a kiadások megtérülése jóval több időbe telik a teljesítmény csökkenés miatt pl. árnyékolás esetén.

Hozamcsökkenést okozhat:

  • fa
  • villanyoszlop
  • tető

Tehát bármi, ami árnyékot vet a napelem cellákra. 10%-os árnyékolás, akár 30-50%-os hozamcsökkenést okozhat. Fontos a körültekintő tervezés!

Összegezve

A napelem tájolás az egyik legfontosabb szempont napelem vásárláskor. Lényeges tehát a megfelelő tervezés a beszerelés előtt, mert sok problémától és plusz költségtől óvhatjuk meg magunkat! Hasonlóan fontos tényező a napelem hatásfoka. Erről részletesen a Napelem hatásfok érthetően című cikkemben írtam.

Egy napelem pályázattal minimális önerő kifizetésével lehet saját napelemes rendszere, ha a feltételeknek megfelel. Erről részletesen a Napelem pályázat 2019 című cikkben írtunk.

Tényezők, amik jelentősen befolyásolják a napelem megtérülést:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* GDPR checkbox elfogadása kötelező.

*

Elfogadom.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Read previous post:
hajlekony-vekonyreteg-napelem
Vékonyréteg napelem

A vékonyréteg napelem technológiával is gyakran találkozhatunk, de nem elsősorban a lakossági célú felhasználásáról híres. Bár több évtizedes múltra tekint

Close