Napelem rendszer támogatás

A napenergia hasznosítására szolgáló napelem rendszerek az utóbbi években egyre olcsóbbá váltak. Számos gyártó, kivitelező cég kínál megbízható és hatékony alternatívát az áram számla kiváltására.

Akár jól méretezett rendszer esetében a fűtési költségek csökkentésére vagy kiváltására is megoldást nyújthat.

Ezért az MFB 0%-os napelem hitel egy igazán kiváló és egyedülálló napelem rendszer támogatás arra, hogy napelem vagy napkollektor rendszert építhessen ki otthonában. Ebben a cikkben ezt a támogatási formát mutatom be. Fontos! Ezek az információk tájékoztató jellegűek. Nem helyettesíti a szabályozás pontos, minden részletre kiterjedő ismeretét!

 

Napelem rendszer támogatás magánszemélyeknek és társasházaknak/lakásszövetkezeteknek

Csak magánszemélyek, társasházak és lakásszövetkezetek igényelhetik. Vállalkozásoknak más jellegű támogatási rendszer érhető el.

Fontos különbség, hogy magánszemélyek 10 millió Ft-ig, a társasházak/lakásszövetkezet pedig 7 millió Ft-ig igényelhetik a hiteltámogatást. A futamidő legfeljebb 20 év lehet.

Az MFB 0%-os napelem támogatás keretein belül a szükséges 10%-os önerő egészen alacsony összegnek számít ahhoz képest, hogy egy napelem vagy napkollektor rendszer telepítése átlagosan 1,5-2 millió Ft körüli összeget jelenthet. Így nem kell egyszerre rendelkezni ekkora összeggel, hogy mégis elérhetővé váljon otthonában a megújuló energia hasznosítása. Ez folyamatosan passzív bevételt termel és függetlenedni tud az áramszolgáltató által meghatározott áram és fűtés díjától.

napelem-panelek

Napelem rendszer támogatás költségei, díjai

Rendkívül előnyös módon nincsenek díjak és költségek.

 • Nincs kamat
 • Nincs kezelési költség
 • Nincs előtörlesztési díj
 • Nincs szerződésmódosítási díj

 

Napelem rendszer támogatás feltételei

Több feltételnek is meg kell felelni hitelképesség, életkor, lakhely, tulajdonrész és egyéb jogi szempontokból is.

 

Jogi, személyi feltételek

 • Magyar állampolgárság vagy Európai Uniós övezet állampolgára, aki minimum 1 éve magyarországi lakóhellyel rendelkezik.
 • 18. életévét betöltött, cselekvőképes személy, aki a hitel futamidejének lejáratakor még nem tölti be a 80. életévét.
 • Az igényelt összegnek  500 000 Ft és 10 millió Ft között kell lennie.
 • A hiteligénylőnek tulajdonjoggal kell rendelkeznie a korszerűsíteni kívánt ingatlanban. Ezen ingatlanban bejelentett állandó vagy ideiglenes lakcímmel kell rendelkeznie.
 • Az ingatlan tulajdonosa vagy tulajdonosai kizárólag magánszemély vagy magánszemélyek.
 • Nem folyhat gazdasági tevékenység az adott ingatlanban.

 

Ingatlannal kapcsolatos feltételek

 • Az ingatlanban energia megtakarítást kell eredményeznie a beruházásnak.
 • Az ingatlan tulajdoni lapján családi ház, lakóház, szabadon álló sorház, hétvégi ház, ikerház vagy üdülő kell, hogy szerepeljen.
 • Társasházak esetében maximum 8 lakásos lehet és mindegyik tulajdonosnak bele kell egyeznie a napelem beruházásba.
 • A napelem telepítés előtt hitelesített energetikai tanúsítvánnyal kell rendelkeznie az ingatlannak.
 • A napelem telepítés után is szükséges egy hitelesített energetikai tanúsítvány.

napelem-tamogatas

Hitelképesség feltételei

 • A hiteligénylő nem állhat magáncsőd eljárás alatt.
 • A lakossági központi hitelinformációs rendszer adatai között nem szerepelhet hitelmulasztás vagy legalábbis nem záródhatott veszteségleírással.
 • Nem rendelkezhet olyan mértékű adótartozással, ami az érvényes bruttó minimálbér összegét meghaladja.
 • Nem rendelkezhet olyan mértékű közüzemi díjtartozással, ami az érvényes bruttó minimálbér összegét meghaladja és 60 napon túli tartozás.
 • A hiteligénylő és adóstársa vagy adóstársai igazolt jövedelme fedezik a hitel törlesztését.

 

Napelem rendszer támogatás igénylése

A támogatás igénylését az MFB pontokon, vagyis az OTP, az MKB, a Budapest Bank és a Takarékszövetkezetek fiókjaiban lehet intézni. Teljesen tetszőleges, hogy melyiket választja. Az eljárás menete és a feltételek ugyanazok mindegyiknél.

 

Összegezve

Érdemes megismerni a támogatás minden részletét, hogy a lehető legjobb döntést hozhassa meg. Az MFB weboldalán minden információt és szükséges dokumentumot megtalál.

Be lehet adni a pályázatot bármilyen energiahatékonyság javítását célzó vagy a megújuló energia felhasználását lehetővé tevő fejlesztésre is. Pl. nyílászáró cserére, szilárd biomassza kazán, hőszivattyú rendszerek kiépítésére is.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy mennyit fog termelni a napelem rendszerem. A Mennyit termel a napelem című cikkben ebben segítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Read previous post:
napelem-rendszer-hazteton
Napelem méretezés – Mekkora napelem rendszert építsek ki?

A napelem rendszerbe való befektetés megtérülése jelentősen függ attól, hogy mekkora rendszert terveztünk és építettünk ki. Meg kell találni az

Close