Napelem dőlésszög

Amennyiben napelem rendszer telepítését tervezzük érdemes tisztában lenni néhány olyan hatásfokot is befolyásoló tényezővel, mint például a napelem dőlésszöge. Abban az esetben ugyanis ha eltérünk az ideális értéktől máris nagy mértékben romolhat a rendszer hatékonysága, amely egy ilyen rendszer estében döntő lehet. Az alábbiakban éppen ezért a megfelelő dőlésszögről és annak teljesítményre gyakorolt hatásáról lesz szó.

Napelem megfelelő dőlésszöge

Napelemek esetén a szakértők és maga a szakirodalom szerint is 30-40 fok közötti dőlésszög lehet a legcélravezetőbb megoldás. Mindezek mellett a déli tájolással is érdemes párosítani a rendszer adottságait.

A legjobb a napelemes rendszer kialakításakor el tudjuk érni azt, hogy a rendszer paneljeinek felületét merőlegesen érje a napfény, tehát a beesési szög mindig 90 fok legyen.

Napelemes rendszerünknél déli tájolással érhetjük el az ideális villamos energia termelést, hiszen ez esetben inkább délután éri jobban a napfény a paneleket, amikor a nap is erősebben süt.

Dőlésszögre kevésbé érzékeny napelem

A vékonyrétegű napelem előnyei között emlegetik, hogy a dőlésszögre, illetve tájolásra kevésbé érzékeny típusról van szó. Emiatt az alkalmazását érdemes lehet megfontolni olyan helyeken, ahol valamilyen oknál fogva nem a legjobb a napelem tájolása.

napelem-dolesszog

Napelem rossz tájolása

Akkor a legrosszabb a napelem tájolása és emiatt nem is javasolt a telepítése, ha a kelet-nyugati iránytól északi irányba eltér a napelemes rendszer fekvése. Ilyenkor érdemes más lehetőségeket számításba venni, hiszen telepíthetjük földre, garázs vagy egyéb épület tetejére, de akár forgó napelem rendszerbe is beruházhatjuk tőkénket.

Természetesen az ideális tájolás érdekében érdemes a plusz költségeket is számításba venni, hiszen több tartószerkezettettel, vagy egyéb építményre történő telepítéssel lehetséges jobb dőlésszög és tájolás elérése és így a hatásfok is növekedhet.

Tájolás változásának hatása

A legjobb déli irányú tájoláshoz képest amennyiben feltételezzük az ideális dőlésszöget, a dél-kelet és dél-nyugat irányú telepítés kb. 5%-os veszteséget okoz. A nyugati vagy keleti tájolás megközelítőleg 15%-os veszteséget jelent. A lehető legrosszabb választás az északi tájolás lehet, ez esetben a veszteség még az előbbieknél is nagyobb mértékű lehet és ahogy említettük ilyen adottságú telepítési lehetőségeknél érdemesebb alternatív lehetőségek után nézni.

Mindenesetre az jól látható tehát, hogy a dőlésszög és a tájolás jelentősen befolyásolhatja a napelem hatásfokát és ezzel együtt a megtérülését is. Amennyiben a megfelelő dőlésszöget és tájolást nem tudjuk elérni, akkor mindenképp az alternatív megoldások kihasználása jelenthet megoldást.

Napelem lapostetőn

Alternatív megoldást kínál például a lapostetőre telepített napelemes rendszer. Azonban rendkívül fontos lapostetők esetében a megfelelő teherbírás. A tető anyagától függ, hogy alkalmas a napelem telepítésre vagy sem. Többnyire ahhoz, hogy hatékonyan súlyozhassák a napelemeket, komoly teherbírással kell rendelkeznie a lapostető szerkezetének. Emiatt sajnos csak ritkán alkalmasak napelem felszerelésére. Ráadásul ez esetben a dőlésszögre is figyelnünk kell, hiszen lapostető esetén nehéz az ideális dőlésszög elérése fektetett napelemekkel.

Napelem tartó szerkezetek

Az ideális dőlésszög és tájolás eléréséhez a nap mozgásával együtt mozgó szerkezetek telepítésére is lehetőségünk van. A speciális tartó szerkezet miatt azonban a költségek is emelkednek és a szerkezeteknek a szükséges karbantartása és meghibásodása is gyakoribb lehet.

Összegezve

Napelemes rendszerek esetén a dőlésszög tehát már önmagában is komoly tényező a teljesítmény szempontjából. Ezért mindig törekedjünk arra, hogy a lehető legideálisabb körülményeket érjük el a telepítés során, ezzel is maximalizálva a hatásfokot.

A dőlésszög mellett a napelem tájolása a másik legfontosabb tényező, ami befolyásolja a termelést. A Napelem tájolása című cikkben erről részletesen írtam.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* GDPR checkbox elfogadása kötelező.

*

Elfogadom.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Read previous post:
napelem-tartoszerkezet-talajra
Napelem tartószerkezet talajra

A napelem rendszerek építése során sok szó esik a megfelelő tájolásról, szükséges engedélyekről, típusokról, hatékonyságról. Azonban van még egy fontos

Close